Tremlova pila
součást zaniklé obce Knížecí Pláně · Hammerklausenweg, 94151 Mauth, Německo
  • Příběh
  • Místo

Americké párty na pile v Sudetech

Dostupné v: English | Česky

Po válce se českoslovenští piloti z Anglie vraceli domů a hledali si nové uplatnění. Jeden z nich, navigátor 311. bombardovací perutě Rudolf Procházka vystudoval před válkou lesnickou školu v Písku. "Táta ho na té škole učil," vzpomíná Richard Praus. "A jelikož to byl lesák, tak dostal po válce jako trafiku, jak se říká, za své válečné zásluhy pilu na Šumavě." Byla to bývalá Tremlova pila náležející k sudetoněmecké obci Knížecí pláně (Fürstenhut). Rudolf Procházka tu působil jako tzv. národní správce. "V roce 1946 Procházka pozval na pilu tátu i s rodinou na letní dovolenou. Bylo tam krásně, ale táta si stěžoval, že se vůbec nevyspí." Pila se totiž nacházela na samé hranici s Německem a z opačné strany pravidelně přijížděli na návštěvy američtí vojáci popovídat si se svým anglicky hovořícím kolegou. "Každý večer po deváté hodině přijížděli Amíci s jeepy naloženými pitím a pořádali divoké párty. Vypité láhve pak za svitu světlic odstřelovali z revolverů." Pak odjeli do Německa, aby to druhý den mohlo začít nanovo. "Mně se tam moc líbilo, ale táta si pořád stěžoval, že se nevyspí", vzpomíná Richard Praus. Tremlova pila dnes už neexistuje. V rámci odsunu se obec vylidnila a v druhé polovině 50. let byla srovnaná se zemí a stala se součástí nepřístupného vojenského prostoru. Když se tam Richard Praus po roce 1989 znovu vypravil, přesné místo, kde pila stála, už nedokázal identifikovat.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Richard Praus

Richard Praus

Richard Praus pochází z Písku, kde jako třináctiletý chlapec v roce 1945 zažil konec 2. světové války. Dodnes vzpomíná na osobní setkání nejprve s americkými a později i ruskými vojáky, kteří se na demarkační linii procházející Pískem setkali. Jeho otec byl ředitelem lesnické školy a po válce odešel i s rodinou a dospívajícím Richardem do Ústí nad Labem. Vojnu absolvoval Richard Praus u chemické roty v Praze, v objektech Břevnovského kláštera. Natrvalo se do Prahy přistěhoval až v roce 1964 a pracoval jako odbytář v N.p. Potrubí. Po revoluci v roce 1989 se začal soukromě věnovat napravování obrazu minulosti. Inicioval v Písku několik památníků připomínajících podíl americké armády na osvobození Československa v roce 1945. Podařilo se mu zachránit unikátní soubor fotografií ze dnů osvobození, jejichž autorem je písecký fotograf Langhans. Prausovo úsilí postupně přerostlo v založení občanského sdružení Buddies, které podobné aktivity zastřešuje.

Tremlova pila

Dostupné v: English | Česky

Na Červeném potoce vznikla před rokem 1840 pila jako součást dřevařské obce Knížecí Pláně. Založil ji kníže Felix Schwarzenberg kvůli těžbě v šumavských lesích. mezi první obyvatele patřil i správce pily Treml. Stejně jako vesnice, i pila v době komunistického režimu pustla a později byla srovnána se zemí. Zachovalo se jediné stavení v centrální obci, někdejší seník.

Tremlova pila

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo