Písek, Pražská ulice č.p. 210
Centrální ulice v písecké čtvrti Pražské předměstí (Portyč) · Pražská 210/22, 397 01 Písek, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Ze zlosti jsem chodil s vlajkou po zahradě

Dostupné v: English | Česky

Vojenská odbojová organizace Obrana národa byla v letech nacistické okupace průběžně decimována, její členové se pokoušeli vždy znovu činnost obnovit, tlak ze strany okupantů byl ale vytrvalý. Někteří důstojníci působili i v Písku. Tehdy třináctiletý Richard Praus byl svědkem zatýkání jednoho z nich nedaleko svého bydliště: "Vracel jsem se domů a před domem na Pražské stál esesák. Nenechal mě projít a hnal mě naproti na chodník." To by samo o sobě asi nebylo nic zvláštního. Richard se ale nespěchal schovat domů. Jeho rodiče měli v sousedním domě pronajatou zahradu a tady byly v altánu pod prkny ukryté československé vlajky. "Jak mě naštval ten esesák, co mě nenechal projít, vešel jsem vedle do toho domu, v altánu jsem vyndal jednu vlajku, připnul jsem ji na klacek a chodil s ní po zahradě. Teprve pak jsem spatřil, že v sousední zahradě hlídají zadní vchod do domu tři esesáci. V tu ránu jsem s vlajkou padl na zem a honem ji ukryl v altánu. Oni si toho určitě všimli, ale snad nebyli dost pozorní, nevím, dopadlo to dobře." Pro Richarda Prause naštěstí ano, pro zatýkaného sotva. Richard Praus od rodičů věděl, že v domku bydlí bývalý československý důstojník. Jeho jméno už si ale bohužel dnes nevybavuje.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Richard Praus

Richard Praus

Richard Praus pochází z Písku, kde jako třináctiletý chlapec v roce 1945 zažil konec 2. světové války. Dodnes vzpomíná na osobní setkání nejprve s americkými a později i ruskými vojáky, kteří se na demarkační linii procházející Pískem setkali. Jeho otec byl ředitelem lesnické školy a po válce odešel i s rodinou a dospívajícím Richardem do Ústí nad Labem. Vojnu absolvoval Richard Praus u chemické roty v Praze, v objektech Břevnovského kláštera. Natrvalo se do Prahy přistěhoval až v roce 1964 a pracoval jako odbytář v N.p. Potrubí. Po revoluci v roce 1989 se začal soukromě věnovat napravování obrazu minulosti. Inicioval v Písku několik památníků připomínajících podíl americké armády na osvobození Československa v roce 1945. Podařilo se mu zachránit unikátní soubor fotografií ze dnů osvobození, jejichž autorem je písecký fotograf Langhans. Prausovo úsilí postupně přerostlo v založení občanského sdružení Buddies, které podobné aktivity zastřešuje.

Písek, Pražská ulice č.p. 210

Dostupné v: English | Česky

Pražská ulice je osou Pražského předměstí, nejstarší obydlené lokality Písku na levém břehu řeky Otavy. Pražská ulice kopíruje staré obchodní cesty. V čísle popisném 210 byl podle vzpomínek píseckého rodáka R. Prause zatčen v letech 2. světové války blíže neurčený československý důstojník, člen Obrany národa. V květnu roku 1945 po Přažské přijely do města oddíly americké armády, aby město zajistily před prchajícím německým vojskem.

Písek, Pražská ulice č.p. 210

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo