Bruntál, internační tábor Machold
Vrchlického, 792 01 Bruntál, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Všechno jim vzali

Dostupné v: English | Česky

Miloslav Šafrán byl vojákem 3. tankového praporu 1. československé tankové brigády. Ta se v červnu 1945 přesunula do Bruntálu, kde se zapojila do soustřeďování Němců, zajišťování jejich majetku a organizace vysídlení. Pamětník se tak ve dnech 12. a 13. července 1945 stal svědkem odsunu asi 3700 Němců z Bruntálu a současně i přijímání místních Němců do sběrného tábora Machold. Jeho správou byl pověřen Místní bezpečnostní strážní oddíl, vojáci tankového praporu při výkonu správy prý jen asistovali. „Tam se ustanovila taková banda, která si říkala Revoluční garda. Nikdo je nevolil. Byli to dobrodruzi,“ vzpomíná Miloslav Šafrán. „Udělali si tam stanoviště, kde přijímali Němce. U Němců jste neviděli mladého člověka. Byli to důchodci, ženské a školní děcka. Každý měl tašku a v ní jen to nejnutnější. Členové Revoluční gardy si tam přinesli prádelní koš. My jsme se divili, na co to bude. A oni pak ty Němce šacovali. Prstýnky, náušnice, řetízky, o to všechno je obrali. Když náušnice nešla sundat, tak ji kolikrát škubali. Protrhli ženě ucho a hodili to do koše. Když jsem to viděl, tak jsem si říkal, že to snad není pravda. My jsme s tím nemohli nic dělat.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloslav Šafrán

Miloslav Šafrán

Narodil se 7. prosince 1924 v obci Kylešovice (německy Gilschwitz), která je dnes městskou částí Opavy. Za války strávil tři roky na nucených pracích. Montoval domky v Německu, mimo jiné ve vesnicích pod přehradou Edersee v Hessensku, které v květnu 1943 strhla záplavová vlna poté, co britské letadlo pomocí skákací miny prorazilo hráz. Stavěl ubikace i v koncentračním táboře Osvětim-Březinka, kde na vlastní oči viděl neuvěřitelné utrpení vězňů. V Heydebrecku zase zažil několik spojeneckých bombardování obrovské továrny IG Farben AG. Po útěku z nuceného nasazení vstoupil do československé brigády a byl přidělen jako kulometník k tanku T-34. Po skončení války se jeho prapor na Bruntálsku zapojil do soustřeďování Němců, zajišťování jejich majetku a organizace vysídlení. Miloslav Šafrán tak byl svědkem nevybíravého chování členů tzv. Místního bezpečnostního strážního oddílu k Němcům. V prosinci 1949 byl za zapojení do protikomunistického odboje zatčen a ve vykonstruovaném veřejném procesu odsouzen k 16 letům vězení. Propuštěn byl na podmínku až v roce 1960.

Bruntál, internační tábor Machold

Dostupné v: English | Česky

V areálu bruntálské textilky Machold, která na přelomu 19. a 20. století zaměstnávala na 2000 lidí, se za války nacházel pracovní tábor pro ženy židovského původu a vojenské zajatce. Lágr údajně byl pobočkou koncentračního tábora Osvětim. Po skončení války na jeho místě vznikl sběrný tábor pro Němce. V srpnu 1945 zde bylo umístěno 603 osob čekajících na odsun. Správa sběrného tábora spadala pod vedení Místního bezpečnostního strážního oddílu, jehož členové se rekrutovali většinou z řad bývalých partyzánů. Měli za úkol shromažďovat a hlídat Němce, ale často se při tom dopouštěli hrubého násilí a obohacovali se na úkor místních obyvatel.

Bruntál, internační tábor Machold

Na tomto místě

Všechno jim vzali

Všechno jim vzali

Miloslav Šafrán
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo