Naučná stezka - Po stopách politických vězňů
Příbram, Svatá Hora
Svatohorská alej 528, 261 01 Příbram, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Mše svaté v lágru Vojna

Dostupné v: English | Česky

Štěpán Vašíček, bývalý elektrotechnik, který byl zatčen roku 1950 (za údajné napomáhání špionáži) a běhěm deseti let vystřídal nespočet věznic. Právě v lágru Vojna, který byl nedaleko Svaté Hory, zažil Štěpán Vašíček mše svaté. Ty zde tajně sloužili kněží redemptoristického řádu původně sídlící na Svaté Hoře. „Já jsem nosíval do lágru hostie a mešní víno, které nám obstarávala jedna babička. Ze Svaté Hory jsme dostávali krabičku hostií, pětistovku a aspoň půl litru mešního vína, které zase zajišťoval jeden kamarád.“ Víno a hostie schovávali v dole, ukryté v písku u strojů nebo ve skříni vysokého napětí. Mešní víno v malé skleničce a hostie se po částech nosily na lágr, kde kněží sloužili mši svatou. Pro mši svatou používal kněz jednu malou hostii, sloužívala se na baráku. Byly i doby, kdy nás bylo i padesát šedesát na jedné cimře.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Štěpán Vašíček

Štěpán Vašíček

Štěpán Vašíček se narodil 21. 12. 1927 ve Vnorovech na Hodonínsku. V Bzenci se vyučil elektrotechnikem a v roce 1949 začal uvažovat o útěku za hranice. Nápad si ale rozmyslel a narukoval do Vyškova na vojnu k tankistům, ovšem s poznámkou PN (politicky nespolehlivý) z obce. Při politickém školení na vojně nesouhlasil s komunistickým tvrzením, že tzv. čihošťský zázrak, při němž věřící viděli na oltáři pohybující se kříž, sehrál farář Toufar taháním za drátky, které ke kříži připevnil. Dvanáctého května 1950 jej zavřeli do Masarykových kasáren v Brně, byl obviněn z dodávání součástek na výrobu vysílačky špionům, což bylo zinscenováno StB. Brněnským státním soudem byl odsouzen k deseti letům vězení za velezradu. Ve vyšetřovací vazbě na Cejlu mu bachař při strhávání křížku z krku zlomil dvě žebra. Po soudu prošel věznicí na Mírově, korekcí v Ostravě, věznicí na Borech. Ve všech lágrech se díky svému vyučení většinou dostal na elektrodílnu, takže nemusel fárat do dolů. V jáchymovském lágru Bratrství jej velitel Paleček postavil na 56 hodin po pás do sněhu ve třicetistupňovém mrazu. V Bytízu Štěpán Vašíček napomáhal útěku vězňů a napsal stížnost na poměry v korekci. Tu zažil v největší míře v lágru Vojna. Dvanáctého května 1960 se ve věznici v Leopoldově dočkal propuštění na svobodu. Dnes je členem Konfederace politických vězňů a účastní se besed s politickými vězni.

Příbram, Svatá Hora

Dostupné v: English | Česky

Svatá Hora je významný barokní areál a poutní místo u Příbrami. Areál Svaté Hory tvoří obdélný komplex ambitů se čtyřmi kaplemi v rozích, uvnitř na vysoké kamenné terase stojí původně gotický kostel Panny Marie, přestavěný a rozšířený v letech 1648–1673 za účasti architekta C. Luraga.

Příbram, Svatá Hora

Na tomto místě

Mše svaté v lágru Vojna

Mše svaté v lágru Vojna

Štěpán Vašíček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo