Moskva, Ljubljanka
sídlo sovětských bezpečnostních služeb a věznice · Lubyanka Square, Moskva, Rusko
  • Příběh
  • Místo

Mizerný vězení

Dostupné v: English | Česky

Jan Mašek byl v dubnu 1948 při své odbojové činnosti zatčen a se svým kolegou Kaskou transportován do neblaze proslulé moskevské vyšetřovny KGB, do Ljubljanky. „Dopravili nás do Ljubljanky a tam velmi rychle zjistili, že jsme Češi, protože poslali dálnopis do Prahy, já i Kaska jsme byli známý firmy u StB. Takže ty výslechy byly, abych tak řekl, ,přátelský‘. To je strašně mizerný vězení, kobky jsou jeden a půl krát jeden a půl metru, toalety jsou primitivní, jídlo mizerný, ono vůbec v celým Rusku.“ Po devíti měsících byli oba převezeni, se zastávkami v různých sovětských věznicích, zpět do Prahy, kde je převzala StB. Podmínečně propuštěn byl Jan Mašek až v roce 1964.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Mašek

Jan Mašek

Jan Mašek se narodil roku 1923 v Českých Budějovicích. Rok po maturitě byl nuceně nasazen v Německu. Na Štědrý den 1943 uprchl zpátky do Budějovic, kde do konce války pracoval v letecké továrně. V dubnu 1948 založil s dalšími kamarády odbojovou skupinu, rozšiřovali protikomunistické letáky, ale především převáděli přes hranice do Německa. Po varování, že je na něj vydán zatykač, prchl za hranice. V odbojové činnosti pokračoval až do roku 1951, kdy byl zatčen na hranici ruskými vojáky. Byl letecky dopraven do Moskvy, odkud ho po roce eskortovali zpět do Čech. V Praze ho převzala StB a v roce 1954 byl odsouzen k doživotnímu vězení. Prošel mnoha věznicemi a byl podmíněně propuštěn až v roce 1964. Po sovětské okupaci emigroval do Rakouska, posléze do Švýcarska a po krátkém pobytu v USA se vrátil po revoluci zpět do České republiky.

Moskva, Ljubljanka

Dostupné v: English | Česky

Rozsáhlá neobarokní budova z roku 1898 postavená pro Všeruskou pojišťovací společnost je dominantou stejnojmenného náměstí. V sovětských dobách neslo však náměstí jméno zakladatele Čeky F. E. Dzeržinského. Čeka také byla prvním porevolučním uživatelem této budovy a po ní její nástupkyně NKVD. Už jako sídlo KGB byl objekt ve 40. letech 20. století značně rozšířen. Místo je proslulé zejména z dob stalinských čistek ve 30. letech, kdy zde byli vyslýcháni, vězněni a popravováni režimu nepohodlní občané. Budova je dnes sídlem ruské FSB.

Moskva, Ljubljanka

Na tomto místě

Mizerný vězení

Mizerný vězení

Jan Mašek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo