Karlovy Vary, airport (KLV)
airport · K Letišti 132, Karlovy Vary Airport (KLV), 360 01 Karlovy Vary, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Příliš brzy prozrazený plán

Dostupné v: English | Česky

V září 1948 se Karel Bažant domluvil se dvěma zkušenými letci, veterány z druhé světové války, Miroslavem Kolínským a Bohuslavem Velvarským, a mechanikem Otto Lenzem na útěku do Anglie. Měl se uskutečnit pomocí letadel z karlovarského letiště, kde Karel Bažant pracoval jako člen letecké hlídky SNB. Zdálo se to být velmi snadné: „V Karlových Varech to bylo tak jednoduchý jako nikde jinde. Když jsem měl v noci službu, tak jsem na tom letišti byl sám. Nikdo tam nebyl a já měl klíče ode všeho. To bylo ideální místo pro takový podnik. „Bylo to naplánováno tak, že vezmeme oba čápy [letadlo Fieseler Fi 156 Storch], který tam jsou. Ještě jsme mohli mít pajpry [letadlo Piper Cub], kdyby bylo víc zájemců. Všechno bylo naše, nikdo tam nebyl. [...] Dokonce jsem předem namazal vrata u hangáru, aby je mohl obsluhovat i jeden člověk.“ Den D byl plánován na 25. září 1948. Z útěku a předpokládaného vstupu do britské armády však nakonec nebylo nic. Shodou nešťastných událostí došlo k jejich odhalení asi týden před uskutečněním. Karel Bažant byl jako jediný zatčen, ostatní se podařilo naštěstí včas varovat. I pro něj však měl celý případ šťastný konec. Při pozdějším soudním přelíčení se jediná svědkyně obžaloby zhroutila a Karel Bažant musel být osvobozen.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Bažant

Karel Bažant

Karel Bažant se narodil v Praze 21. října roku 1924. Po dokončení základní školy se vyučil v autodílně na Břevnově. Jeho život byl plný nevšedních událostí. 21. 9. 1938 se jako čtrnáctiletý se účastnil demonstrace na Hradě. Za války byl totálně nasazen v pražské pobočce německé firmy Walther Bachmann. Zúčastnil se také květnových bojů v roce 1945 v Praze na Břevnově a na Bílé hoře. Od dětství toužil stát se pilotem, proto v roce 1945 nastoupil k Letecké hlídce SNB jako technik první třídy, později palubní technik. Po výcviku v Praze a ve Zbirohu působil postupně v Brně, Českých Budějovicích a Karlových Varech. Na Slovensku (Košice, Prešov) zasahoval proti banderovcům. Ve Varnsdorfu se podílel na dohledu při odsunu německého obyvatelstva. 11. 9. 1948 byl zatčen za pokus o překročení hranic. Společně s Miroslavem Kolínským, Bohuslavem Velvarským a Ottou Lenzem plánovali odletět do Anglie, kde se chtěli dostat do armády a bojovat jako letci v předpokládané válce se SSSR. Útěk byl ale odhalen ještě před jeho uskutečněním. U soudu byl sice osvobozen pro nedostatek důkazů, ale byl propuštěn ze služeb SNB. Od roku 1948 pracoval se stavebními stroji. V roce 1970 byl propuštěn po politických prověrkách z Bilančního střediska ministerstva stavebnictví. Po roce 1989 usiloval o instalování pamětní desky se jmény příslušníků SNB, kteří byli na počátku 50. let popraveni. Deska je umístěna ve vstupních prostorách Policejního prezidia ČR.

Karlovy Vary, airport (KLV)

Dostupné v: English | Česky

The Karlovy Vary airport is the fourth largest international airport in the Czech Republic. It is located about 10 km southwest of the center of the city. The the airport was established following the development of aviation in the region in the beginning of the 20th century. The city council wisely predicted the growing importance of air traffic between Karlovy Vary and other cities in the region as well as abroad. The first airport, which was basically a grass field, was built as soon as 1929. The first flight connection undertaken was between Prague and Mariánské Lázně. The airport terminal was opened in 1933 and had a very modern architecture for its time. During the war, the airport was taken over by the Luftwaffe. The airport, which had been seriously damaged in the course of the war, became operational again in 1946. Since May 1945, the SNB was putting together its own air force. After air-force patrols were formed in Prague and Brno, a patrol was established in Karlovy Vary as well on July 15, 1947. Because of its location, the airport was considered to be the ideal place for an escape from Czechoslovakia. It was particularly easy for the employees of the airport and the members of the air-force patrol.

Karlovy Vary, airport (KLV)

Na tomto místě

Příliš brzy prozrazený plán

Příliš brzy prozrazený plán

Karel Bažant
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo