Naučná stezka - Po stopách politických vězňů
Lešetice, návštěvna lágru Vojna
Lešetice 2, 262 31 Lešetice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Květiny do lágru

Dostupné v: English | Česky

Spořitelní úředník Antonín Axamit byl těsně před svou svatbou s Miluší Axamitovou, tehdy Hesovou, zatčen a odsouzen k 15 letům vězení za velezradu. Důvodem bylo, že třem vysokoškolákům zprostředkoval přechod přes hranice. Byl vězněn v lágrech na Jáchymovsku a v táboře Vojna. Právě v blízkosti tábora Vojna se nacházel menší domek určený k návštěvám. V tzv. návštěvně se Miluše Hesová se svým budoucím manželem Antonínem setkávala. „Jednou jsme měli návštěvu zrovna na Antonínův svátek v červnu. Protože předat se nic nesmělo, říkala jsem si, že bych mu mohla dát alespoň kytičku. Měl rád luční kvítí, tak jsem natrhala na jeho zahradě nějaké květinky a nesla jsem mu je.“ Návštěvy probíhaly v místnosti, kde mohl vězeň s návštěvou mluvit přes drátěné pletivo a pod dozorem jednoho nebo dvou bachařů. Květiny Antonínu Axamitovi převzít nedovolili. „Protože to bylo nedaleko Svaté hory, odnesla jsem květiny tam.", vzpomíná pamětnice.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miluše Axamitová

Miluše Axamitová

Miluše Axamitová, rozená Hesová, se narodila roku 1929 a pochází ze Zemětic u Merklína. Po studiu učitelského ústavu v Plzni pracovala jako učitelka na různých základních školách v západních Čechách. Když v roce 1949 učila ve Kdyni, seznámila se se spořitelním úředníkem Antonínem Axamitem (1913). Začali spolu chodit. Když ale plánovali svatbu, byl Axamit zatčen a odsouzen k 15 letům vězení za velezradu. Důvodem bylo, že zprostředkoval přechod hranice pro tři vysokoškoláky. Miluše Hesová na něj deset let čekala, zatímco byl vězněn v lágrech na Jáchymovsku a v lágru Vojna u Příbrami. Propuštěn byl až na amnestii v květnu 1960. V srpnu téhož roku se Miluše Hesová a Antonín Axamit vzali. Kvůli práci se přestěhovali na Plzeňsko a poté přímo do Plzně. Antonín Axamit pracoval až do důchodu u Pozemních staveb. Paní Axamitová učila na základní škole v Plzni-Liticích až do odchodu do důchodu v roce 1984. Měli dvě dcery, kterým nebylo komunisty dovoleno studovat kvůli minulosti otce i neskrývané křesťanské víře. Po roce 1989 byl pan Axamit členem Konfederace politických vězňů, kde ho kvůli nemoci často zastupovala manželka, která s Konfederací spolupracuje dosud. Antonín Axamit zemřel v roce 2000.

Lešetice, návštěvna lágru Vojna

Dostupné v: English | Česky

V blízkosti tábora Vojna se nacházel menší domek určený k návštěvám. V této tzv. návštěvně se setkávali rodinní příslušníci s vězni. Návštěvna byla dostatečně vzdálena od samotného tábora, aby příbuzní neviděli nic z míst, kde vězni pracovali a žili. Pro kontakt s příbuznými mohli vězni odesílat dopisy podle toho, jak plnili normy v práci. Dopisy na linkovaném papíře zhruba velikosti pohlednice byly často začerňovány cenzory. Po roce 1957 byl režim již volnější, vězni mohli psát i dvě stránky dopisu.

Lešetice, návštěvna lágru Vojna

Na tomto místě

Květiny do lágru

Květiny do lágru

Miluše Axamitová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo