Oederan
koncentrační tábor · Bahnhofstraße 33, 09569 Oederan, Německo
  • Příběh
  • Místo

Dvě stě nás ve vlaku stálo

Dostupné v: English | Česky

Do koncentračního tábora Oederan přijela Helena Krouská transportem z Osvětimi-Birkenau. „Ve vlaku nás stálo asi dvě stě v jednom vagóně. A já dostala čtyřicítku horečku a angínu, na což jsem trpívala, takový čepy. A holky byly tak hodný, že mě nechaly sednout na zem.“ V Oederanu byl snesitelnější režim než v Birkenau a o Helenu se začala starat její „bloková“ Edita Weissová, rodačka z Popradu. „Edita se ukázala jako melancholický člověk. Úzce se spřátelila jen se třemi z nás a časem nám třem svěřila, že její bratr byl v komandu, které dávalo mrtvoly do pece. Zjistil, že dává do pece maminku a tatínka, začal vyvádět a zastřelili ho. A ona se zcela uzavřela do sebe.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Helena Krouská

Helena Krouská

Helena Krouská, rozená Lamplová, se narodila v září 1921 ve Znojmě v židovské rodině. Otec Josef Lampl byl zvěrolékař a významný člen moravské lóže B'nai B'rith. V únoru 1938 zemřela matka Anna v pouhých 42 letech na rakovinu. Po obsazení Sudet se musel zbytek rodiny odstěhovat ze Znojma do Moravských Budějovic. Nedlouho poté odjel šestnáctiletý bratr František na vystěhovalecký pas s výpravou dětí do Palestiny. V dubnu 1942 spáchal Helenin otec po výslechu na gestapu sebevraždu. Krátce nato byla Helena společně s prarodiči deportována do terezínského ghetta a tam se provdala za MUDr. Jiřího Ganze. Společně s ním odjela v říjnu 1944 transportem do Osvětimi-Birkenau, odkud brzy pokračovala do pracovního tábora Oederan v Sasku. V rámci evakuace se na začátku května 1945 vrátila zpět do Terezína. Jiří Ganz podlehl zranění a těžké nemoci v Dachau. Po válce se Helena usadila v Praze a provdala se za JUDr. Otakara Krouského, vychovávala s ním jeho dvě děti z prvního manželství a společného syna Jana.

Oederan

Dostupné v: English | Česky

Oederan fungoval v letech 1944–1945 jako pobočka KT Flossenbürg. Z Osvětimi bylo v září 1944 do Oederanu převezeno v pouhých třech transportech celkem 500 židovských žen z Polska, Československa, Maďarska a Nizozemska. Jednalo se o tábor s mírnějším režimem a vězeňkyně zde pracovaly v továrně na výrobu munice. Dne 14. dubna 1945 byl hlavní tábor evakuován a ženy odeslány vlaky do Terezína, kde byly propuštěny Rudou armádou.

Oederan

Na tomto místě

Dvě stě nás ve vlaku stálo

Dvě stě nás ve vlaku stálo

Helena Krouská
Vyráběly jsme zmetky

Vyráběly jsme zmetky

Marieta Šmolková, rozená Bl…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo