Ostrava, internační tábor Hanke
Nádražní 2923/75, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava a Přívoz, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Kup půl litra a jdem dupat Němky

Dostupné v: English | Česky

Zdeněk Růžička bydlel v Moravské Ostravě nedaleko internačního tábora Hanke a v květnu 1945 byl svědkem toho, jak si místní Češi, zejména členové Revolučních gard, ihned po osvobození vyřizují účty s ostravskými Němci. Tehdy se prý o vině a nevině často rozhodovalo na ulici. „Třeba na Nádražní třídě pracovali Němci a mlátili je při tom bejčákama,“ vzpomíná pamětník na poválečné poměry, jejichž vyšinutost mnozí nedokázali pochopit. „Lidi se zastavovali a ptali se: ,Proč ho bijete?‘ Nejvíc se pozastavovali nad tím, jak zacházeli s farářem. ,On střílel na Rusy. Je to prajzák a střílel na Rusy,‘ odpovídali jim dozorci. Poměry byly takové, že ke mně přišel jeden známý, co hlídal internační tábor, a řekl: ,Zdeněk, kup půl litra a jdem dupat Němky.‘“ Pamětník také vypráví o popravách Němců: „V té době se bolševici na Němcích naučili, že si s lidmi můžou dělat, co chtějí. Ve Standard-garážích byli nějací Němci a byli tam milicianti, kteří se ožrali a začali tam s nimi provádět psí kusy. Němci se proti nim postavili, a tak je postříleli. To se tradovalo po celé Ostravě. Lidé začali mít strach z těch lidí s červenými páskami, z členů Revolučních gard, kteří chodili a Rusům ukazovali Němce a opuštěné německé byty. I mně bylo proti mysli, že se s lidmi zacházelo takovým způsobem.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Zdeněk Růžička

Zdeněk Růžička

Zdeněk Růžička se narodil 13. prosince 1925 v Moravské Ostravě a prožil tam i válku a osvobození. Byl také svědkem poválečné msty Čechů na Němcích, kteří byli ve městě lynčováni a bez soudu popravováni. V roce 1949 byl pamětník nedlouho po svém bratrovi, bývalém vězni koncentračního tábora Buchenwald, zatčen za napojení na protikomunistickou odbojovou skupinu Jana Buchala. Prošel sérií brutálních výslechů na StB a v největším veřejném politickém procesu na Ostravsku byl odsouzen ke 14 letům těžkého žaláře. Jeho bratr Miroslav, který dostal šestnáctiletý trest, čtyři roky po propuštění zemřel. Miroslav Růžička byl propuštěn na amnestii v roce 1960, kdy měl za sebou deset a půl let strávených v jáchymovských uranových dolech a věznici ve Valdicích.

Ostrava, internační tábor Hanke

Dostupné v: English | Česky

Ve skladištních budovách Hankeho zasilatelství v Ostravě-Přívoze byl v květnu 1945 zřízen internační tábor pro Němce a osoby podezřelé ze zrady či kolaborace v době druhé světové války. Velení internačního tábora podléhalo Emilu Martínkovi a Vladislavu Kuszovi, kteří se hlásili ke komunistické straně. O přísun internovaných do tábora se společně s členy občanských gard staral další sympatizant KSČ Vladimír Sedlář. V táboře denně docházelo k mučení a znásilňování žen. Mnoho osob zemřelo a desítky jich byly bez soudu popraveny. Podle historika Mečislava Boráka bylo od založení tábora do 13. června 1945, kdy byl jmenován nový velitel tábora, popraveno 231 osob, z toho pět žen.

Ostrava, internační tábor Hanke

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo