Ostrava, StB Regional Directorate
30. dubna 1682/24, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava a Přívoz, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Třídní nepřítel

Dostupné v: English | Česky

Dne 29. prosince 1949 byl Zdeněk Růžička zatčen a převezen k výslechu na Krajskou správu StB v Ostravě. Přestože nic neprovedl, komunističtí vyšetřovatelé Krhut a Walder ho chtěli spojit s vykonstruovanou protistátní skupinou. „Posadili mě na židli a chodili a kroužili kolem. ,Tak nám vykládejte vaši protistátní činnost.‘ Já jsem říkal: ,Já si nejsem vědom žádné protistátní činnosti. Chtěl bych, abyste mi dávali otázky, a já vám na ně budu pravdivě odpovídat.‘ Najednou jsem dostal zezadu ránu přes hlavu, přes ucho, až jsem spadl ze židle. Pan Krhut prohlásil, že se mnou už bude jednat jako s třídním nepřítelem. Tak jsem se dozvěděl, jak rychle se z normálního člověka stane nepřítel. Tak mě tam bombardovali do večera. Pak mě ještě vyfotili a vzali mně otisky. Měl jsem prsty jednou tak velké, jak mě mlátili bejčákem. Jak mě řezali, tak ty konečky prstů mně rozšlehali a tekla mně z toho krev. Závodně jsem boxoval, a tak jsem byl zvyklý na rány. Jenom mi lítala hlava, ale nemělo to efekt. Vylámali mi zuby, plomby mi vypadaly. A když viděli, že to nezabírá, tak začali s tím bejčákem. Pak mě odvezli,“ vypráví Zdeněk Růžička, který potom ještě prošel několika výslechy s těmito zvrhlými vyšetřovateli.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Zdeněk Růžička

Zdeněk Růžička

Zdeněk Růžička se narodil v roce 1925 v Moravské Ostravě. V tomto městě prožil také válku a osvobození. Nejvíce v paměti mu ale zůstal způsob poválečného vypořádání s Němci, kdy byl svědkem davových psychóz a lynčování. V roce 1949 byl nedlouho po svém bratrovi, bývalém vězni v koncentračním táboře Buchenwald, za napojení na protikomunistickou odbojovou skupinu Jana Buchala zatčen. Prošel sérií brutálních výslechů na StB v Ostravě. Ačkoli jen věděl o existenci odbojové skupiny, byl v největším veřejném politickém procesu na Ostravsku odsouzen ke 14 letům těžkého žaláře. Jeho bratra Miroslava soud poslal do vězení na šestnáct let. Čtyři roky po propuštění bratr zemřel a zanechal po sobě manželku a dvě děti. Zdeněk Růžička byl propuštěn na amnestii prezidenta republiky v roce 1960, až po deseti a půl letech strávených v pracovních táborech u jáchymovských uranových dolů a ve věznici Valdice. Dnes žije stále v Ostravě-Přívoze a své zkušenosti s komunistickým režimem se snaží předávat ve školách.

Ostrava, StB Regional Directorate

Dostupné v: English | Česky

The building, which currently serves as the seat of the Ostrava Police Directorate and the Regional Police Directorate of the Moravian-Silesian region, was in the period of the Communist dictatorship the seat of the StB Regional Directorate. During the years 1948-1989, this place would often be packed with hundreds of political prisoners who were brutally interrogated by using physical and psychological violence. On August 21, 1968, a crowd consisting of hundreds of people attacked the StB Regional Directorate, enraged about the presence of the Soviet troops.

Ostrava, StB Regional Directorate

Na tomto místě

Nejhorší tři měsíce v životě

Nejhorší tři měsíce v životě

Lubomír Gižický
Třídní nepřítel

Třídní nepřítel

Zdeněk Růžička
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo