Poledník
státní hranice · Hochschachtenstraße, Nationalpark Bayerischer Wald, 94227 Lindberg, Německo
  • Příběh
  • Místo

Přátelská výpomoc

Dostupné v: English | Česky

František Šedivý na podzim roku 1948 a na jaře 1949 dvakrát pomohl převést utečence do Bavorska. Z bezpečnostních důvodů neznal jejich jména a oni neznali jeho. Nejdříve převedl staršího muže, zřejmě armádního důstojníka, a jeho ženu. Druhý přechod byl daleko složitější. Tentokrát s ním šla mladá žena, snad vdova po důstojníkovi z rozvědky, a její dvě malé děti. „Jedno dítě nesla ona, jedno já. Cesta trvala skoro pět hodin a já musel totéž ujít ještě zpátky, než se rozední, a nenápadně přijet domů.“ František Šedivý Šumavu znal jen z několika předchozích výletů z léta 1948. Vycházel ze silnice od Srní, poté úbočím svahu Poledníku. Sám hranice nikdy nepřekročil, převáděné osoby pouze dovedl na dohled k hraničním kamenům. Tyto dva přechody hranic nepovažuje za důležitou epizodu svého života, jen jakousi přátelskou výpomoc. Důležitější byla jeho jiná odbojová činnost, za kterou byl i odsouzen. O převádění se StB nikdy nedozvěděla.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Šedivý

František Šedivý

Ing. František Šedivý se narodil 2. července 1927 v Zadní Třebani. Za druhé světové války byl v roce 1942 v důsledku heydrichiády vyloučen ze studií na reálce. V roce 1944 byl pracovně nasazen v továrně Junkers. Tehdy se jako spojka přímo zapojil i do protinacistického odboje. Po komunistickém únorovém puči se znovu zapojil do odboje, tentokrát protikomunistického. Účastnil se letákových akcí, jako převáděč dvakrát úspěšně převedl přes hranice na Šumavě uprchlíky a na VŠ spolupracoval na organizování skupiny, která se připravovala na očekávaný pád režimu. Na počátku padesátých let se mu podařilo odhalit agenta provokatéra Golda. V důsledku toho byl v roce 1952 zatčen a odsouzen na 14 let. Prošel Mírovem a mnoha lágry jáchymovské oblasti: ústředním táborem, táborem C, táborem L – tzv. Věží smrti, Bytízem a Vojnou. Propuštěn byl na podmínku v únoru 1964.

Poledník

Dostupné v: English | Česky

Hraniční hora Poledník, dosahující nadmořské výšky 1315 metrů, se nachází na Šumavě. Kolem tohoto vrcholu (přes dnes již pověstný patník číslo 16) podnikl převaděč a kurýr František Zahrádka dvě cesty do Bavorska, při kterých převedl celkem osm osob. Kromě Zahrádky byla hora důležitým orientačním bodem i pro další převaděče. Dnes na jejím vrcholu stojí 37 metrů vysoká vyhlídková věž.

Poledník

Na tomto místě

Holt půjdu do Bavor

Holt půjdu do Bavor

Přátelská výpomoc

Přátelská výpomoc

František Šedivý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo