Plzeň, Bory
věznice · Dobřanská 7-17, 301 00 Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Mohli si za to sami

Dostupné v: English | Česky

Josef Klesa nastoupil jako strážný do věznice Plzeň-Bory v roce 1946. V letech 1949–1951 byl náčelníkem věznice obávaný sadista kapitán František Šafarčík. Bití a šikanování zejména politických vězňů bylo v té době na denním pořádku. Josef Klesa s politickými vězni do styku nepřišel a o podobných praktikách prý nic neví. Dodnes je přesvědčen, že „když se chovali slušně, tak si jich nikdo ani nevšiml“. Jako všichni bachaři, byl i Josef Klesa přítomen popravě generála Heliodora Píky v červnu 1949. Generál se prý choval vyrovnaně, v klidu si vykouřil svou poslední cigaretu. Podle Josefa Klesy si za svou smrt mohl sám, stejně jako lidé odsouzení v roce 1950 za přípravu tzv. borského povstání.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Borské povstání

Borské povstání

Vykonstruovaný proces, který proběhl na jaře 1950 ve věznici Plzeň-Bory. Jedenáct příslušníků vězeňské správy a osm politických vězňů bylo obviněno z pokusu o vzpouru a státní převrat. Bývalý poslanec Stanislav Broj, generálmajor René Černý a dozorce Čeněk Petelík byli odsouzeni k trestu smrti a popraveni 23. 5. 1950, ostatní dostali vysoké tresty.

Plzeň, Bory

Dostupné v: English | Česky

Věznice Bory se nalézá na jižním okraji města Plzeň, poblíž Litické přehrady. Komplex věznice Plzeň-Bory se skládá z ústřední budovy, z níž paprskovitě vybíhají jednotlivá křídla. Výsledný tvar stavby tvoří pravidelný osmihran. Věznice Bory byla v 50. letech 20. století proslulá jako jedna z nejkrutějších věznic s primitivními hygienickými a životními podmínkami. I na samotkách bylo běžně umístěno až pět vězňů. Byla zde uvězněna celá řada známých osobností, například armádní generál Heliodor Píka, který byl na Borech 21. června 1949 popraven. Proběhlo zde tzv. borské povstání, kterého se zúčastnil například bývalý člen Royal Air Force Josef Bryks, který tak ke svému desetiletému trestu z vykonstruovaného procesu z roku 1949 dostal navíc ještě dvacet let trestu za účast na povstání. Povstání bylo pravděpodobně uměle zinscenováno. V pozdějších letech zde byl vězněn například bývalý prezident České republiky Václav Havel. Věznice slouží svému účelu dodnes.

Plzeň, Bory

Na tomto místě

Bití bejčákem se nedá vydržet

Bití bejčákem se nedá vydržet

ThDr. Antonín Huvar
Bože, jestli opravdu jsi...

Bože, jestli opravdu jsi...

Stanislav Lekavý
Mohli si za to sami

Mohli si za to sami

Borské povstání
Po zmlácení jsem na nic nereagoval

Po zmlácení jsem na nic nereagoval

Zdeněk Štich
Spojky dokázaly procházet mřížemi

Spojky dokázaly procházet mřížemi

Ivan Binar
Vypadlo mi oko

Vypadlo mi oko

Leopold Färber
Vzpoura byla inscenovaná

Vzpoura byla inscenovaná

Milo Komínek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo