Lipovec/Licoměřice
Licoměřice, 538 43 Lipovec, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Za pomoc partyzánům peklo v Terezíně

Dostupné v: English | Česky

Mohl být jedním z více než stovky mužů, které 19. prosince 1944 při brutální protipartyzánské razii v obcích Lipovec a Licoměřice pozatýkali nacisté. Jaroslav Svoboda měl ale štěstí, toho osudného rána nebyl doma. „Zachránil jsem se jen díky tomu, že jsem pracoval v Třemošnici, kde jsem ve všední dny bydlel a domů jezdil jen na víkend," vysvětloval v roce 2005. Němci nakonec pozatýkali 106 mužů a 5 žen. Většinu z nich čekala po řadě výslechů deportace do Terezína. Jaroslav Svoboda o přítomnosti sovětských výsadkářů v obci a jejím okolí věděl. Majitel firmy, ve které pracoval, je totiž materiálně podporoval. Šlo o muže z odbojové skupiny Mistr Jan Hus. Hned poté, co Svoboda zaslechl, že Lipovec a Licoměřice obsadili nacisté, spěchal zpátky. "Do obce jsem ale nešel, hned by mě zatkli," zdůraznil. Vězně v Terezíně decimovalo nejen zacházení dozorců a fatální nedostatek stravy, ale také epidemie skvrnitého tyfu. Ačkoliv vězni z Lipovce a Licoměřic strávili v Terezíně „pouze“ pět měsíců, mnozí z nich ztratili na váze 30 i více kilogramů. V samém závěru války navíc byli všichni nasazeni na budování zákopů. „Nelidské podmínky umocňoval nedostatek potřebného nářadí, takže hlínu často nosili v rukou. Nedostatečné pracovní tempo okamžitě vyvolalo brutální zákrok dozorců. Každodenně se tak z práce nevrátilo několik ubitých vězňů," popisoval Svoboda a dodal, že jednou z obětí krutého zacházení z vězni byl Norbert Sýkora z Lipovce. "Byl nemocný, při návratu ze zákopů upadl vysílením. Dohlížející příslušník SS ho na zemi doslova udupal k smrti.“ Mezi vězni, kteří se z Terezína vrátili do Lipovce a Licoměřic, byl i otec pamětníka Bohuslav Svoboda. Měl ale tak podlomené zdraví, že 17. května 1945 zemřel.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Brigáda Mistr Jan Hus

Brigáda Mistr Jan Hus

Brigáda Mistr Jan Hus patřila k nejúspěšnějším skupinám operujícím na území protektorátu. Dvanáctičlenný výsadek zformovaný v Kyjevě, který od samého počátku našel podporu u obyvatel obcí Lipovec a Licoměřice, se postupně rozrůstal. Oddíl se posléze rozdělil na několik týmů, které operovaly v různých lokalitách Vysočiny a východních Čech. Tyto týmy posléze zakládaly a organizovaly tzv. civilní partyzánské skupiny. Jejich příslušníci, kterých bylo několik stovek, žili a pracovali jako obyčejní lidé a společně se účastnili pouze domluvených diverzních akcí.

Lipovec/Licoměřice

Dostupné v: English | Česky

Oblast jihozápadního svahu Železných hor patřila k důležitým operačním oblastem odbojové skupiny Mistr Jan Hus. Jejím příslušníkům pomáhali i obyvatelé obcí Lipovec a Licoměřice. Pět dní před Vánocemi roku 1944 obě vesnice obklíčily německé speciální jednotky a pozatýkaly 111 zdejších obyvatel. Útrapy spojené s výslechy a následnou internací v Terezíně třicet z nich nepřežilo.

Lipovec/Licoměřice

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo