Lejčkov
obec, kterou 9. května 1945 vypálili nacisté · Lejčkov, 391 55 Dolní Hořice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Osudné výstřely

Dostupné v: English | Česky

V květnových dnech roku 1945 se po silnici mezi Jihlavou a Táborem pohybovali směrem na západ vojáci wehrmachtu, příslušníci SS, maďarští vojáci i obyčejní němečtí civilisté, kteří se snažili zachránit před postupujícími Sověty a dostat se do zajetí Američanů. Vcelku spořádaný ústup se zdramatizoval 9. května v obci Lejčkov, jejíž obyvatelé sledovali prchající nepřátele s nadějí, že možná už za pár hodin se tou samou silnicí poženou sovětské tanky. Několik minut po poledni se – nejspíš z nedalekého lesa – ozvaly výstřely a zasely zmatek mezi německé vojáky. V přesvědčení, že se stali terčem útoku partyzánů či dokonce předsunutých sovětských jednotek, začali Němci bezhlavě pálit do všech směrů. Stříleli do prchajících civilistů i na jednotlivé domy, které potom začali cíleně vypalovat. Běsnění Němců nepřežilo 23 lidí, dalších patnáct bylo zraněno. Osm hospodářství lehlo popelem. Klíčová otázka, kdo masakr vlastně vyprovokoval, zůstává nezodpovězena. Pamětníci se ale vesměs shodují, že řádění německých jednotek skutečně vyvolala palba partyzánů ukrytých v lese.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pátrání v archivech

Pátrání v archivech

Historik Jan Tomášek z pelhřimovského Muzea Vysočiny získal několik písemných svědectví o událostech v Lejčkově z 9. května 1945. V kronice rodiny Lhotkovy se píše: „Střelbu vyvolali partyzáni, kteří postupovali lesy několik desítek, set metrů podél hlavní silnice a stříleli do ustupujících Němců. … Říkalo se, že srážku zavinili SS proti wehrmachtu, což je drzá lež. Viděl jsem sám u sloupu na rozcestí Pacov, Lejčkov u Obrataně, jak partyzáni začali pálit do Němců. Když jsem viděl ten chumel u sloupu a když ozvalo se německé: Schnell, schnell, die Russen sind schon da, sebral jsem se a rychle běžel domů.“ Tuto verzi podporují četná svědectví, podle nichž bylo i na straně Němců několik mrtvých a řada raněných, které během incidentu v Lejčkově vynášeli z "bojiště" a nakládali do aut. Je značně nepravděpodobné, že by takové ztráty způsobila pouze chaotická střelba mezi příslušníky téže armády.

Lejčkov

Dostupné v: English | Česky

V Lejčkově, malé obci na hlavní trase mezi Jihlavou a Táborem, se 9. května 1945 odehrál jeden z posledních masakrů civilistů v protektorátu. Podobně jako v případě nedalekých Leskovic i zde nacisté vypálili většinu domů a povraždili desítky bezbranných obyvatel. Impulsem k bezhlavému řádění byly výstřely do kolony ustupujících německých jednotek. Při odplatě zahynulo 23 lidí a Lejčkov byl takřka vymazán z mapy.

Lejčkov

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo