Brno, Běhounská Street
former German offices · Běhounská 6/16, 602 00 Brno-Brno-střed, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Hakoš dolů!

Dostupné v: English | Česky

Za první republiky žila v Brně početná německá menšina, která se začala po nástupu Adolfa Hitlera k moci radikalizovat, a v ulicích města docházelo k častým potyčkám hlavně mezi mladými Čechy a Němci. Během okupace se brněnští Němci stali privilegovanou vrstvou společnosti. V listopadu 1939 se v Brně konala říšská slavnost, kdy Němci vzpomínali na své oběti z první světové války. Němečtí obyvatelé měli povoleno vyvěsit v ten den na počest oslav říšskou vlajku, ale jen za podmínky, že bude vyvěšena společně s českou. Květoslava Musilová se svými přáteli tehdy vyrazila do ulic města a společně sledovali, jak oslavy proběhnou. „Došli jsme ke kostelu svatého Jakuba, za kterým sídlila nějaká důležitá německá kancelář. Na domě visela vlajka s hakenkreuzem, ale byla tam i česká. Tehdy se tam sešla spousta lidí, hlavně mladých Čechů, kteří protestovali a vykřikovali: ‚Hakoš dolů! Hakoš dolů!‘ Situace začala být velice neklidná, a když se za chvíli objevili strážníci v uniformách, raději jsme utekli pryč. Zpětně jsme se dozvěděli, že se to tam popralo.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květoslava Musilová, rozená Kolačná

Květoslava Musilová, rozená Kolačná

Květoslava Musilová se narodila 1. května 1921 v Brně. Vystudovala reálné gymnázium v Králově Poli, kde se potkala například s Janem Skácelem a Karlem Kraugartnerem. Žila ideály první republiky, ctila prezidenta E. Beneše, byla členkou Sokola, Československé strany národně socialistické (ČSNS) a Církve československé. Po válce pracovala na sekretariátu ČSNS v Brně a studovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Osobně se znala s představiteli národních socialistů včetně Milady Horákové. Dne 25. června 1955 zatkla Květoslavu Musilovou StB, následně byla v říjnu 1955 odsouzena na 3,5 roku za pokus o opuštění republiky a za neoznámení trestného činu. Po propuštění pracovala jako rentgenová laborantka. Titul doktorky práv získala až v roce 1990.

Brno, Běhounská Street

Dostupné v: English | Česky

As Květoslava Kolačná recounts, Běhounská Street behind St Jacob’s Church in Brno contained the offices of several German companies. In November 1939, she was witness to a clash between German and Czech youths in front of the building where these offices resided.

Brno, Běhounská Street

Na tomto místě

Hakoš dolů!

Hakoš dolů!

Květoslava Musilová, r…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo