Brno, Běhounská ulice
bývalé německé kanceláře · Běhounská 6/16, 602 00 Brno-Brno-střed, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Hakoš dolů!

Dostupné v: English | Česky

Za první republiky žila v Brně početná německá menšina, která se začala po nástupu Adolfa Hitlera k moci radikalizovat, a v ulicích města docházelo k častým potyčkám hlavně mezi mladými Čechy a Němci. Během okupace se brněnští Němci stali privilegovanou vrstvou společnosti. V listopadu 1939 se v Brně konala říšská slavnost, kdy Němci vzpomínali na své oběti z první světové války. Němečtí obyvatelé měli povoleno vyvěsit v ten den na počest oslav říšskou vlajku, ale jen za podmínky, že bude vyvěšena společně s českou. Květoslava Musilová se svými přáteli tehdy vyrazila do ulic města a společně sledovali, jak oslavy proběhnou. „Došli jsme ke kostelu svatého Jakuba, za kterým sídlila nějaká důležitá německá kancelář. Na domě visela vlajka s hakenkreuzem, ale byla tam i česká. Tehdy se tam sešla spousta lidí, hlavně mladých Čechů, kteří protestovali a vykřikovali: ‚Hakoš dolů! Hakoš dolů!‘ Situace začala být velice neklidná, a když se za chvíli objevili strážníci v uniformách, raději jsme utekli pryč. Zpětně jsme se dozvěděli, že se to tam popralo.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květoslava Musilová, rozená Kolačná

Květoslava Musilová, rozená Kolačná

Květoslava Musilová se narodila 1. května 1921 v Brně. Vystudovala reálné gymnázium v Králově Poli, kde se potkala například s Janem Skácelem a Karlem Kraugartnerem. Žila ideály první republiky, ctila prezidenta E. Beneše, byla členkou Sokola, Československé strany národně socialistické (ČSNS) a Církve československé. Po válce pracovala na sekretariátu ČSNS v Brně a studovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Osobně se znala s představiteli národních socialistů včetně Milady Horákové. Dne 25. června 1955 zatkla Květoslavu Musilovou StB, následně byla v říjnu 1955 odsouzena na 3,5 roku za pokus o opuštění republiky a za neoznámení trestného činu. Po propuštění pracovala jako rentgenová laborantka. Titul doktorky práv získala až v roce 1990.

Brno, Běhounská ulice

Dostupné v: English | Česky

Na Běhounské ulici za kostelem svatého Jakuba v Brně mělo podle vyprávění Květoslavy Kolačné kanceláře několik německých společností. V listopadu roku 1939 byla svědkem střetu německých a českých mladíků před budovou, kde se tyto kanceláře nacházely.

Brno, Běhounská ulice

Na tomto místě

Hakoš dolů!

Hakoš dolů!

Květoslava Musilová, r…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo