Praha, Karlova ulice
garsoniéra manželů Schmiedlových · Karlova 145/25, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Přišlo jich devět, v lazaretu skončilo šest

Dostupné v: English | Česky

Dne 20. prosince 1941 obklíčilo osm příslušníků gestapa dům v Karlově ulici, kde měli garsoniéru manželé Schmiedlovi. Ukrýval se v ní Václav Morávek, jediný z odbojové skupiny Tři králové, jenž zůstal na svobodě. Vše bylo připraveno, aby byl konečně zatčen. Když muži z německé tajné policie zaklepali na dveře garsoniéry, otevřela jim jakási starší paní. Okamžitě začali byt prohledávat. Morávek ležel ve své posteli, neoblečený a nepřipravený. Když jeden z příslušníků gestapa vstoupil do ložnice, Morávek velmi pohotově vytáhl zpod polštáře pistoli a gestapáka zneškodnil. Rychle zabouchl dveře ložnice a přes skleněnou výplň zahájil krycí palbu. Muži z gestapa se museli krýt a Morávkovi se podařilo nejen obléct, ale také vyběhnout z bytu. Na schodech se střetl s právě přicházejícím kriminálním radou, kterého jednou ranou zneškodnil. Policista po něm sice ještě vystřelil, ale kulka ho jen lehce škrábla na stehně. Václavu Morávkovi se podařil husarský kousek a dostal se z obklíčení. Když o tom později referoval do Londýna, poznamenal: „Přišlo devět, v lazaretu šest. Zázrakem Božím jsem vyvázl bez škrábnutí. Gestapo tají ostudu.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Václav Morávek

Václav Morávek

Narodil se 8. srpna 1904 v Kolíně v rodině středoškolského profesora. Od mládí byl skautem a hluboce věřícím člověkem. V roce 1925 úspěšně dokončil Vojenskou akademii v Hranicích. Po okupaci Čech a Moravy byl v roce 1939 demobilizován v hodnosti štábního kapitána. Neúspěšně se pokusil o přechod hranic do Polska. Ještě v roce 1939 se zapojil do činnosti odbojové organizace Obrana národa na Kolínsku. Po odchodu do Prahy vytvořili společně s podplukovníky Josefem Balabánem a Josefem Mašínem zpravodajsko-sabotážní skupinu nazývanou Tři králové. Společně provedli mnoho sabotážních a diverzních akcí a udržovali kontakty s československou exilovou reprezentací. Vrcholem jejich činnosti se staly bombové atentáty na německé ministerstvo letectví a policejní ředitelství v Berlíně. Neúspěšně se také pokoušeli o atentát na Heinricha Himmlera. Od jara 1940 žil Václav Morávek v ilegalitě, protože mu bylo na stopě gestapo. Přes obrovské riziko se mu několikrát podařilo své pronásledovatele z německé tajné policie zesměšnit. Dvakrát se mu také podařilo z obklíčení gestapa uniknout. V odboji pokračoval i po zatčení obou přátel ze skupiny Tři králové. Padl 21. března 1942 při přestřelce s agenty gestapa.

Praha, Karlova ulice

Dostupné v: English | Česky

Od začátku prosince 1941 měl Václav Morávek od starších manželů Schmiedlových pronajatou garsoniéru v Karlově ulici 25. Tento úkryt při mučení u výslechu na gestapu prozradil jeden z Morávkových spolupracovníků. Václavu Morávkovi se sice podařilo z obklíčení gestapa uniknout, ale přišel o všechny osobní věci. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich byl nucen v roce 1942 o neúspěšném zátahu informovat Adolfa Hitlera.

Praha, Karlova ulice

Na tomto místě

Přišlo jich devět, v lazaretu skončilo šest

Přišlo jich devět, v lazaretu skončilo šest

Václav Morávek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo