Po stopách míst paměti centrem Prahy
Praha, Jindřišská 14
hlavní pošta · Jindřišská 909/14, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

V zrcadle

Dostupné v: English | Česky

Počátkem května 1945 se Ivan Kieslinger společně s dalšími skauty zapojil do Pražského povstání. Jedním z jeho úkolů bylo udržovat spojení mezi hlavní poštou v Jindřišské ulici, která představovala klíčové komunikační centrum Prahy, a stanovištěm v Palackého ulici. V okolí pošty probíhaly tuhé boje a Ivan Kieslinger vzpomíná, že 8. května dostal speciální úkol: „Přijel nás ostřelovat tank. Měl jsem za úkol jít na Václavák, a kdyby tam tank dojel, odstřelit ho panzerfaustem. Jako úkryt jsem použil pánské záchodky směrem nahoru od Jindřišské ulice. Jeden kamarád mi dával zprávy. Stál na rohu Jindřišské, v rukou měl velké, asi metrové zrcadlo a pozoroval tank. Tankista měl zřejmě smysl pro humor a zrcadlo mu z ruky vystřelil dělem. Kamarád sprásknul ruce a zapadnul za roh. Takovou změnu v obličeji jsem v životě neviděl. Byl úplně bílej.“ Tank nakonec až na Václavské náměstí nedojel. Stáhl se a zmizel.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ivan Kieslinger

Ivan Kieslinger

Narodil se v roce 1928. Za války se zapojil do skautského odboje a v květnu 1945 byl aktivním účastníkem Pražského povstání. Po únoru 1948 se zapojil do protikomunistické činnosti a ještě v roce 1948 byl odsouzen na šest měsíců za rozšiřování protikomunistického samizdatu Svobodný zítřek. Po propuštění se 17. května 1949 zúčastnil nezdařeného protikomunistického povstání. O týden později byl zatčen a následně odsouzen na šestnáct let vězení. V prosinci 1949 si bachaři v jáchymovském lágru Rovnost „trénovali“ na Ivanu Kieslingerovi mlácení vězňů. Pamětník utrpěl dlouhodobá vážná zranění, skončil na dva roky na nemocničním lůžku a dodnes trpí následky: epilepsií, kombinovanou plicní a kostní tuberkulózou. V roce 1954 mu byla udělena milost ze zdravotních důvodů.

Praha, Jindřišská 14

Dostupné v: English | Česky

Novorenesanční budova, kde sídlí hlavní pošta, byla vystavěna v letech 1871–1874. V následujících desetiletích byla budova několikrát rozšířena a přestavěna. V jejích sklepních prostorách již sto let funguje potrubní pošta. Místo bojů Pražského povstání.

Praha, Jindřišská 14

Na tomto místě

V zrcadle

V zrcadle

Ivan Kieslinger
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo