Lnáře near Blatná
Institute for teen-aged girls, former monastery · Lnáře 16, 387 42 Lnáře, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Prostě mě odepsali

Dostupné v: English | Česky

V roce 1948 byl snoubenec Evy Duškové, Miloslav Choc, popraven za údajnou vraždu majora StB Augustina Schramma. Eva byla v souvislosti s Chocovým případem odsouzena na 5 let za spoluúčast na spiknutí. Část trestu si odpykávala v Ústavu pro mladistvé dívky ve Lnářích. Podle jejích vzpomínek byly místní bachařky horší než chlapi: „Jedna dozorkyně si hrozně ráda hrála se zbraní. Vykládala mi: ,Představte si, kdybych teď vzala zbraň a zastřelila vás tady. Co byste tomu říkala? Já kdybych chtěla, můžu vás všechny postřílet.‘ Byla blázen. Pak mě jednou opravdu postřelila cestou z pošty. Já byla zrovna sehnutá k balíkům, kdybych se narovnala o vteřinu později, měla jsem tu střelu v hlavě nebo v zádech.“ I když se štábní kapitán Evy Duškové zastal, setkal se s nepochopením svých kolegů, kteří se snažili chránit střílející bachařku: „,Tady se jedná o naši soudružku, kdežto Vokálová je prachsprostej třídní nepřítel.‘ Prostě mě odepsali.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eva Dušková (rozená Vokálová)

Eva Dušková (rozená Vokálová)

Eva Dušková (rozená Vokálová) se narodila v roce 1931 do rodiny stavitele Františka a Ludmily Vokálových v Praze. Její otec zemřel v roce 1943 na žloutenku. Rodina žila ve vlastních nájemních domech na Ořechovce. Eva hrála na klavír a připravovala se na konzervatoř. Byla zatčena s celou rodinou 28. května 1948 z důvodu své známosti s Miloslavem Chocem a v prosinci 1948 odsouzena jako mladistvá na 5 let za údajnou spoluúčast na spiknutí. Její matka zemřela na fyzické i psychické následky dvanáctiletého žaláře a otrockých prací krátce po propuštění v roce 1960. Eva Dušková po propuštění pracovala jako šička ve fabrice Pragooděvu. Provdala se za Chocova přítele, Karla Duška. V současnosti je Eva Dušková v důchodu a vypomáhá v Konfederaci politických vězňů.

Lnáře near Blatná

Dostupné v: English | Česky

The former convent of the Discalced Augustinians in Lnáře near Blatná was abolished in 1950, after which it briefly served as an institute for young girls. Since 1965, a psychiatric hospital has been located in the monastery. The church is still in use.

Lnáře near Blatná

Na tomto místě

Manželé přes vězeňský plot

Manželé přes vězeňský plot

Jarmila Bočánková (roz. In…
Prostě mě odepsali

Prostě mě odepsali

Eva Dušková (rozená Vokálová)
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo