Kounicovy koleje - Kounic´ Halls of Residence
Sirotkova 328/20, 616 00 Brno-Brno-Žabovřesky, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Vyšetřovatelé se mě báli dotknout

Dostupné v: English | Česky

Student litovelského gymnázia Alois Frank byl jako člen odbojové skupiny na podzim 1944 uvězněn v brněnských Kounicových kolejích. Nakazil se svrabem a velkou část svého pobytu strávil na infekčním oddělení. „Když ti gestapáci už museli náš případ uzavřít a já jsem byl jako poslední, předvolali k výslechu i mě,“ vzpomíná pamětník. „Seděl jsem ve vyšetřovací místnosti, zahalený do prostěradla, potřený žlutou sírovou mastí. A vždycky, když vyšetřovatel vyletěl a chtěl mě udeřit, zarazil se a nakonec to neudělal – ze strachu před nákazou se mě nechtěl dotknout.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alois Frank

Alois Frank

Narodil se 7. ledna 1925 ve Svébohově na Šumpersku. Studoval na gymnáziu v Zábřehu na Moravě a po obsazení pohraničí v Litovli. Tam také vstoupil do odbojové organizace Svaz československé mládeže a stal se velitelem jejího litovelského obvodu. Členové této organizace se cvičili ve zbrani, aktivně podporovali rodiny zatčených a popravených, vydali tisíce letáků proti nacistickému režimu. V srpnu 1944 byl Alois Frank zatčen a do konce války vězněn. Po válce studoval Vysokou školu veterinární v Brně, ale po únoru 1948 byl ze studia vyloučen. Několik let pracoval jako dělník, než se mu podařilo do školy vrátit a stát se veterinářem. Po listopadu 1989 byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra v Zábřehu na Moravě a čtyři roky působil v městském zastupitelstvu.

Kounicovy koleje - Kounic´ Halls of Residence

Dostupné v: English | Česky

The first students moved to the Kounic´ Halls of Residence in 1923 and the building was ceremonially opened in 1925. It was meant for Czech students and its capacity was a little over five hundred beds. The dark side of the history of the building started on November 17, 1939 when the halls of residence were occupied by the SS, (paramilitary organization of Nazi Germany), and Gestapo, (Secret State Police). A hundred and seventy-three students were taken to the concentration camp Sachsenhausen and the others had to move out. The building became a Gestapo prison. About 35,000 participants of different resistance movements, mainly from Moravia, Czechia, and Slovakia, went through it from January 1940 till the end of the war. Besides the brutal interrogations, there used to be executions, either by hanging, shooting, or a gunshot to the back of the head. Many prisoners were also deported to other Nazi prisons and concentration camps.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo