Amberg, káznice
Fronfestgasse 8, 92224 Amberg, Německo
  • Příběh
  • Místo

Moták

Dostupné v: English | Česky

Miloslav Moulis strávil za druhé světové války skoro dva roky v káznici v Ambergu. Jako trestanec musel pracovat ve zdejším dole, kde se mu občas podařilo získat informace o dění v protektorátu Čechy a Morava. Jak bylo zvykem, informoval o novinkách ostatní vězně pomocí motáků. Při předávce jednoho takového motáku ho na konci května 1942 dozorci zadrželi. „Když mě chytil bachař, to už jsem měl strach. My jsme sice nevěděli, co s vězni dělají, ale bylo nám jasné, že to jsou hrozné věci. Jako trest jsem dostal tři neděle bunkr, jak se tomu říkalo. To byla samotka, skoro temnice. A do konce trestu, to bylo ještě půl roku, jsem zůstal na samovazbě. Největší obavu jsem ale měl z toho, jestli o mně ředitel věznice pošle zprávu na gestapo. Tím mi vždycky u výslechu vyhrožoval,“ vzpomíná pan Moulis. A obava, jak se později ukázalo, byla oprávněná. Ačkoliv jej na Vánoce roku 1942 z káznice propustili, po půlroce přišlo další zatčení a již bez soudu jej okamžitě poslali do koncentračního tábora Buchenwald. Ještě mnoho let po válce si pan Moulis nebyl jistý důvodem tohoto druhého zatčení. Dopátral se ho až po letech ve Státním archivu v Praze, kde měl možnost nahlédnout do svého spisu. Našel v něm německý překlad onoho motáku: „28. 5. 1942: Chlapci, protektorát prožívá opět křížovou cestu. Dnes oznámil říšský rozhlas, že na R. Heydricha byl spáchán atentát. Byl zraněn smrtelně, ale další informace bohužel nejsou známy. Hranice protektorátu byly hermeticky uzavřeny a po celé zemi jsou vyhlášena zvláštní bezpečností opatření. Politické důsledky nejsou známy, ale tuším, že budou rozsáhlé a nesmírně bolestivé,“ cituje z motáku Miloslav Moulis.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloslav Moulis

Miloslav Moulis

Miloslav Moulis se narodil v roce 1921 v Praze. Jeho otec byl právník a pracoval na ředitelství Československých drah. Za okupace byl otec zajat nacisty (za ilegální práce na petici Věrni zůstaneme) a v roce 1943 byl popraven. Rodina žila od roku 1923 v Plzni. Zde Miloslav absolvoval základní školu a poté chodil na gymnázium (Masarykovo reálné gymnázium). Rodina děti vychovávala ve vlasteneckém duchu a mladého Miloslava zajímal veřejný život, chtěl se stát novinářem. Když byl studenty krátce po okupaci založen spolek Národní hnutí pracující mládeže, stal se jeho členem a byl za aktivity spojené s jeho činností zadržen gestapem (spolek fungoval necelý rok). Někteří členové spolku utekli do zahraničního odboje a ti, kteří zůstali, byli zatčeni 29. května 1940. Miloslav Moulis byl odsouzen Lidovým soudem na dva a půl roku vězení. Pustili ho na Vánoce 1942, na svobodě byl jen krátce a zatkli ho znovu. To už ho však bez soudu odvezli rovnou do Malé pevnosti Terezín a poté do Osvětimi. Zde naštěstí nepobyl dlouho a byl poslán do Buchenwaldu, kde strávil zbytek války. Dne 11. dubna 1945 byl tábor osvobozen Američany. Po válce se M. Moulis vrátil domů (maminka mu zemřela už v roce 1939, měl ještě dva bratry, kteří žili u tety) a začal pracovat v novinách. V roce 1946 se přestěhoval do Prahy. Od té doby je činný literárně (literatura faktu o 2. světové válce, především téma mládež v odboji a koncentrační tábory). V roce 1966 dostal od Ludvíka Svobody nabídku spolupráce při psaní jeho pamětí. Tato spolupráce trvala až do roku 1969, kdy byla skupina (ještě dvou historiků) rozpuštěna. Až do roku 1993 potom působil v redakci Národního osvobození při Svazu bojovníků za svobodu. Publikační činnosti se věnuje nadále.

Amberg, káznice

Dostupné v: English | Česky

Káznice v Ambergu byla vybudována v 17. století. V průběhu druhé světové války sloužila gestapu. V roce 1966 byla z důvodu špatného technického stavu uzavřena. Vlastník budov zvažoval částečnou demolici. K té ovšem nedošlo z důvodu památkové ochrany, areál tedy dále chátral. Změna nastala v roce 1974, kdy byl komplex prodán soukromému vlastníku a využíván jako skladiště. V roce 2007 započala rozsáhlá rekonstrukce celého areálu, kterou provází řada protestů ze strany bývalých vězňů. V budově bývalé káznice vzniká hotelový komplex. Více informací i fotografie naleznete na: http://www.rast-im-knast-amberg.de/index.php/knasttour

Amberg, káznice

Na tomto místě

Moták

Moták

Miloslav Moulis
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo