Kounicovy koleje - Kounic´ Halls of Residence
Sirotkova 328/20, 616 00 Brno-Brno-Žabovřesky, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

V Kouničkách nevěděli, o co jde

Dostupné v: English | Česky

Dne 17. listopadu 1939 v ranních hodinách probudil Josefa Dvořáka neobvyklý šum. Na chodbách Kounicových kolejí, kde tehdy jako student bydlel, se rozléhaly hlasy. Rozespalí mladíci postupně otvírali dveře svých pokojů a zjišťovali, že v budově jsou příslušníci gestapa a SS a další střeží vstup do kolejí. „Členové studentské samosprávy se ihned dostaví do sálu,“ nařídili Němci. Tento pokyn platil i pro Josefa Dvořáka. Funkci v samosprávě převzal teprve před měsícem, ještě se v ní příliš neorientoval, a tak se, nic zlého netuše, vydal do sálu. Tam ale záhy pochopil vážnost situace. V sále sedělo několik písařek, studenti jim museli nadiktovat své jméno a jména i bydliště rodičů. Poté byli v doprovodu vojáků posláni, aby si sbalili nejnutnější věci na cestu. Kam? To nikdo nevěděl. Kolem půlnoci museli zatčení studenti koleje opustit. Prošli špalírem ozbrojenců v uniformách a odvezli je na brněnské nádraží. Odtud jejich cesta pokračovala do koncentračního tábora Sachsenhausen.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Dvořák

Josef Dvořák

Narodil se roku 1919 v Krasicích, které jsou dnes městskou částí Prostějova. Jeho rodiče byli velmi chudí a stálo je velké odříkání, aby jejich syn mohl studovat na gymnáziu a potom pokračovat na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Po studentských demonstracích proti okupaci nacistickým Německem byl Josef Dvořák dne 17. listopadu 1939 na brněnských Kounicových kolejích zatčen a s dalšími studenty odvezen do koncentračního tábora Sachsenhausen. Tam bez jakéhokoli obvinění strávil více než tři roky. Propuštěn byl až před Vánocemi roku 1942. Po válce v Brně vystudoval lékařskou fakultu a chtěl se věnovat interní medicíně, ale jako oponentovi komunistického režimu mu to nebylo dovoleno. Řadu let pracoval jako venkovský a závodní lékař. Později se dostal na radiologickou kliniku ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde pak pracoval až do důchodu.

Kounicovy koleje - Kounic´ Halls of Residence

Dostupné v: English | Česky

The first students moved to the Kounic´ Halls of Residence in 1923 and the building was ceremonially opened in 1925. It was meant for Czech students and its capacity was a little over five hundred beds. The dark side of the history of the building started on November 17, 1939 when the halls of residence were occupied by the SS, (paramilitary organization of Nazi Germany), and Gestapo, (Secret State Police). A hundred and seventy-three students were taken to the concentration camp Sachsenhausen and the others had to move out. The building became a Gestapo prison. About 35,000 participants of different resistance movements, mainly from Moravia, Czechia, and Slovakia, went through it from January 1940 till the end of the war. Besides the brutal interrogations, there used to be executions, either by hanging, shooting, or a gunshot to the back of the head. Many prisoners were also deported to other Nazi prisons and concentration camps.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo