Oslavany, důl Kukla
pracovní tábor · Padochovská 270/31, 664 12 Oslavany, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Přeplněnou lokálkou do dolu Kukla

Dostupné v: English | Česky

Při dole Kukla v Oslavanech fungoval v období druhé světové války pracovní koncentrační tábor. Mezi vězni, kteří zde byli drženi na nucené práci, byl i český architekt německo-židovského původu Pavel Spielmann. Jeho syn Petr a žena Leopoldina patřili mezi ty, kteří za svými blízkými pravidelně dojížděli každou neděli lokálkou z Brna. Podle vzpomínky Petra Spielmanna se vždy do Oslavan vydávalo tolik lidí, že je lokálka nemohla uvézt. Museli pod kopcem vždy všichni vystoupit, kopec vyšlapat pěšky, nahoře na ně lokálka počkala a pokračovali v jízdě. Totéž se opakovalo na zpáteční cestě. „My jsme s matkou jezdili k těm horníkům, v jejichž skupinách tatínek pracoval. K němu jsme se nikdy nedostali,“ vzpomíná Petr Spielmann. „Jen si pamatuju, bylo mi tehdy devět let, že jsme ho jednou viděli a mávali jsme na něj...“ Otec válku naštěstí přežil a všichni se v květnu roku 1945 šťastně shledali.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Petr Spielmann

Petr Spielmann

Petr Spielmann se narodil 11. října 1932. Otec Pavel Spielmann pocházel z česko-německé rodiny, matka byla Češka s kořeny na Moravě a před narozením syna Petra žili rodiče v Drážďanech. Po vzniku Výmarské republiky se ale museli vrátit do Československa a usadili se v severních Čechách - Petr se narodil v Ústí nad Labem. V období druhé světové války měl jako míšenec druhého stupně nastoupit do transportu, ale matka ho uchránila. Konec války strávil u příbuzných na moravském venkově. Po válce rodina přesídlila do Prahy. Petr Spielmann po absolutoriu akademického gymnázia odešel studovat do Brna dějiny umění na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity. Brzy navázal kontakty v uměleckém prostředí, zejména v Domě umění. Po promoci nastoupil v Muzeu města Brna, později odešel do Národní galerie v Praze. V roce 1957 se oženil a založil rodinu. Koncem šedesátých let působil jako odborový předseda v NG a po okupaci dostal nabídku pracovat v Muzeu Bochum v Německu. Se ženou a synem tedy odešel do zahraničí. V roce 1971 byl doma prohlášen za emigranta. Po smrti ředitele bochumského muzea Petera Lea se stal jeho nástupcem. Bochumské muzeum řídil až do roku 1997 a nakoupil do sbírek přes 1200 exponátů od československých výtvarníků, včetně umělců z emigrace. Od roku 1997 žije střídavě v Bochumi a v Brně. V letech 2004–2007 byl děkanem brněnské FaVU.

Oslavany, důl Kukla

Dostupné v: English | Česky

V dole Kukla proraženém v roce 1861 se těžilo černé uhlí. Svého času patřil k nejmodernějším v Rakousku-Uhersku, protože disponoval těžním strojem zabudovaným do těžní věže – a to jako první na našem území. V letech druhé světové války zde byli na práci nasazováni i vězni. Těžba v dole skončila v roce 1973, v roce 2006 byl zaplaven a zasypán. Podrobnosti na http://www.zdarbuh.cz/reviry/rud/dul-kukla-v-oslavanech/

Oslavany, důl Kukla

Na tomto místě

Přeplněnou lokálkou do dolu Kukla

Přeplněnou lokálkou do dolu Kukla

Petr Spielmann
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo