Poděbrady, Gymnázium Jiřího z Poděbrad
dříve Reálné gymnázium Poděbrady · Studentská 166/9, Poděbrady II, 290 01 Poděbrady, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Studenti byli rozděleni na kulaky, kapitalisty a ty ostatní

Dostupné v: English | Česky

V únoru 1948 chodil Vladimír Hradec v Poděbradech na reálné gymnázium. „Ráno po převratu jsme šli do školy a potkávali jsme milicionáře. Museli být na něco takového připraveni, mít flinty nachystané. Jinak by jich nebylo tolik.“ Hradcův profesor latiny Puček, který byl do té doby národním socialistou, se prohlásil za předsedu akčního výboru gymnázia a spolu s vybranými studenty se odešel přihlásit ke komunistům. Ostatní učitelé a žáci na dění hleděli s překvapením. „Okamžitě začalo nucení ke vstupu do Svazu mládeže pod heslem ,kdo nejde s námi, jde proti nám‘.“ Někteří studenti, především ti, kteří byli prohlášeni za „syny kulaků“, měli problém dostat se k maturitě či jim bylo bráněno ve vstupu do školní budovy. „Lidé si zvykli, byla to prostě realita – nedalo se nic dělat.“ Hradcovi spolužáci z komunistických rodin se začali znatelně povyšovat nad ostatní. To se ostatně dělo již od roku 1946, kdy komunisté vyhráli volby. „Bylo patrné, že se studenti začínají rozdělovat: to je syn kulaka, to je syn kapitalisty…“ Vladimír Hradec nakonec gymnázium absolvoval v roce 1950. Ve stejném roce, ale ve vedlejší třídě, maturoval Ctirad Mašín.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Vladimír Hradec

Vladimír Hradec

Vladimír Hradec se narodil 30. května 1931 v Poděbradech. V roce 1942 se seznámil s bratry Mašínovými, kteří se v té době přistěhovali do města. Po maturitě Vladimír začal studovat chemii, ve stejné době pomáhal Mašínům v jejich činnosti. Po útěku Mašínů byla celá rodina Hradcova zatčena a všichni byli odsouzeni k dlouholetým trestům, Vladimír Hradec na 22 let. Prošel věznicemi a tábory v Leopoldově, Jáchymově a na Borech. Po propuštění v roce 1964 pracoval ve Spolaně Neratovice.

Poděbrady, Gymnázium Jiřího z Poděbrad

Dostupné v: English | Česky

Reálné gymnázium v Poděbradech bylo založeno roku 1949 a první roky jeho působení se prolínaly se Středočeskou kolejí Jiřího z Poděbrad (SKIP). Před rokem 1948 navštěvoval školu Václav Havel, po komunistickém puči ale již nemohl dostudovat. Mezi absolventy školy byli na počátku padesátých let Ctirad a Josef Mašínovi i Vladimír Hradec. V roce 1953 se změnil název školy na dnešní Gymnázium Jiřího z Poděbrad.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo