Praha, Švehlova kolej
studentská ubytovna · Slavíkova 1499/22, 130 00 Praha-Praha 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vtrhli do pokoje a udeřili mě pažbou

Dostupné v: English | Česky

Do Švehlovy koleje vpadli 17. listopadu 1939 příslušníci Schutzpolizei a začali zatýkat studenty. Byl mezi nimi i Stanislav Kaska. „V této souvislosti se většinou mluví o Hlávkově koleji, ale daleko víc zatčených študáků bylo ze Švehlárny," vzpomíná. Ozbrojenci se na kolej přiřítili kolem páté hodiny ranní. Na Kaskově pokoji studenti zrovna diskutovali o demonstracích, jež se odehrály v minulých dnech. Stanislav řekl kamarádovi, že je jistě všechny pozavírají. Potom šel otevřít okno a v té chvíli se rozrazily dveře. „Esesáci vtrhli do pokoje, mě uhodili pažbou. Vyhodili nás z pokoje a šli jsme dolů. Bydlel jsem ve třetím poschodí, ještě dnes si pamatuji číslo dveří 71. Bylo divné, že na chodbě nikdo nebyl. Říkal jsem si: ‚Krucifix, co se děje?‘ Dostali jsme se až do biografu.“ Švehlova kolej byla velkoryse vybavena, v přízemí se nacházelo kino Academia. „Přišli jsme dolů a vidím, že tam stojí pan ředitel Horčička s celou rodinou, ruce měli nad hlavou. My jsme tam ze studentů přišli jako první. Náš pokoj byl hned u schodiště, a tak nás vzali nejdřív.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Stanislav Kaska

Stanislav Kaska

Narodil se 4. října 1919 v Bavorovicích. V roce 1938 maturoval a pak se dostal na práva do Prahy. Jako student se zúčastnil různých akcí včetně protinacistických demonstrací v listopadu 1939. Byl jedním z prvních zatčených studentů. Nejprve ho převezli do věznice v Ruzyni a potom do koncentračního tábora Sachsenhausen. Na konci ledna 1942 byl propuštěn a vrátil se domů. Po návratu se díky otcovým kontaktům dostal do filiálky klatovského hospodářského družstva v Běšinech, kde zůstal až do konce války. Po válce se opět přihlásil na právnickou fakultu a po promoci v roce 1946 působil v justici jako prokurátor.

Praha, Švehlova kolej

Dostupné v: English | Česky

Rozlehlou čtyřpatrovou budovu navrhl ve dvacátých letech architekt Jan Chládek. V časných ranních hodinách 17. listopadu 1939 kolej přepadlo gestapo a některé studenty zatklo. Posléze byli odvezeni do koncentračního tábora Sachsenhausen. Zatýkání bylo reakcí na studentský pochod po pohřbu studenta Jana Opletala, kterého Němci postřelili 28. října 1939 a jenž 11. listopadu na následky zranění zemřel.

Praha, Švehlova kolej

Na tomto místě

Vtrhli do pokoje a udeřili mě pažbou

Vtrhli do pokoje a udeřili mě pažbou

Stanislav Kaska
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo