Ouistreham
103-107 Avenue de la Plage, 14150 Ouistreham, Francie
  • Příběh
  • Místo

Panika po výbuchu na lodi

Dostupné v: English | Česky

V roce 1943 se Miloš Knorr stal důstojníkem 43. britského předzvědného pluku. Se svojí jednotkou se zúčastnil druhé invazní vlny do Normandie v červnu 1944. „Když jsme pluli z Anglie přes kanál, severní část Francie už byla obsazená spojeneckými jednotkami, a tak jsme jeli obyčejným velkým parníkem.“ Kvůli špatnému počasí a rozbouřenému moři však jejich loď nemohla přistát a posádka musela čekat čtyři dny na moři, několik kilometrů od normandské vesnice Ouistreham. Dne 24. června dostal kapitán rozkaz, aby se vojáci 43. předzvědného pluku vylodili. Ve chvíli, kdy loď vytáhla kotvy a zapnula motory, došlo k výbuchu. Plavidlo se rozlomilo a zadní část se začala rychle potápět. Na lodi vypukl požár. Miloš Knorr situaci popisuje takto: „Najeli jsme na minu a loď vyletěla do povětří. Minu k lodi přitáhl pravděpodobně lodní šroub. Nastala panika, lidi skákali do vody, ale já se rozhodl, že zůstanu, protože jsem si myslel, že pro nás někdo přijede. A taky že jo. Ze šesti set lidí jich na lodi zůstalo padesát a já byl jedním z nich.“ Při výbuchu lodi u normandského pobřeží zahynulo sto osmdesát mužů a sto padesát zraněných muselo být přepraveno zpátky do Velké Británie. Miloš Knorr byl jediný československý voják, který se zúčastnil druhé vlny invaze spojeneckých vojsk do severní Francie.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Generálmajor v. v. Miloš Knorr

Generálmajor v. v. Miloš Knorr

Miloš Knorr se narodil 20. září 1918 ve Slezské Ostravě. Studoval Vojenskou akademii v Hranicích. Po nacistické okupaci Československa uprchl v roce 1940 do zahraniční armády. Přes Francii se dostal do Anglie, kde byl v roce 1943 přidělen k 43. britskému předzvědnému pluku. Ve druhé vlně se zúčastnil spojenecké invaze do Evropy. Jako zpravodajský důstojník následně plnil úkoly ve Francii, Belgii, Holandsku a Německu. Po válce Miloš Knorr pokračoval ve studiích na Vysoké škole válečné v Praze, kde začal od roku 1947 i přednášet. Po únoru 1948 Knorr uprchl do Vídně, kde mu Američané nabídli práci při prověřování uprchlíků. V létě 1948 přešel do štábu generála Moravce, kde působil jako operační důstojník. Svou zpravodajskou činnost Miloš Knorr ukončil v roce 1955 a odešel do Ameriky, kde si našel práci v pojišťovnictví. Miloš Knorr zemřel 4. 7. 2008 v New Yorku. Obdržel Řád britského impéria a další vyznamenání.

Ouistreham

Dostupné v: English | Česky

Přístavní město Ouistreham se nachází ve stejnojmenném francouzském kantonu v departementu Calvados v regionu Dolní Normandie. Město bylo součástí Hitlerova Atlantického valu. V červnu 1944 se na plážích západně od města vylodila spojenecká vojska v rámci operace Overlord. V bývalém velitelském pětipatrovém bunkru v Ouistrehamu se dnes nachází Muzeum Atlantického valu (www.musee-grand-bunker.com). Pozn.: Příběh Miloše Knorra je do tohoto místa lokalizován pouze orientačně, loď se ve skutečnosti potopila na moři několik kilometrů od Ouistrehamu.

Ouistreham

Na tomto místě

Panika po výbuchu na lodi

Panika po výbuchu na lodi

Generálmajor v. v. Miloš Knorr
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo