Ruský dům v Průběžné ulici
Průběžná 1823/57, 100 00 Praha-Strašnice, Česko
  • Příběh
  • Místo

Smerš odtud unesl mnoho Rusů

Dostupné v: English | Česky

Básník Václav Daněk se podstatnou část svého života živil jako překladatel z ruštiny. Ruský jazyk a literaturutu si oblíbil díky svému strýci Anatoliji Fjodoroviči Gončarovovi, který byl synem kozáckého atamana z Kubáně. Stejně jako mnozí jiní sice zpočátku propadl bolševickým ideám, ale protože kozáci byli historicky spojeni s carským dvorem, měl být Anatolij spolu s dalšími příslušníky jeho etnika zlikvidován. „Dostal předvolání na štáb. Ale zavolal mu kamarád ze štábu, aby nikam nechodil, sedl si k Něvě a počkal, až pojede loď do Finska. Strýc to udělal a zmizel,“ vypráví Václav Daněk. Ve Finsku se zakládal pěvecký a taneční soubor a strýc se do něj přihlásil. Začal s ním cestovat, a tak se dostal až do Československa. Spolu s Anatolijem Gončarovem tehdy mladá republika přijalo 30 tisíc ruských emigrantů. Po válce se tu ale znovu ocitli v nebezpečí. Spolu s Rudou armádu přišla do země i sovětská kontrarozvedka Smerš, která vyhledávala a unášela předválečné ruské emigranty do gulagů. Daňkův strýc Anatolij jim naštěstní unikl. „Bydlel tehdy v Ruském domě ve Strašnicích a přímo odtud Smerš unesl mnoho Rusů. Mému strýci nabídli rehabilitaci a občanství, protože zmapovali celé jeho působení a zjistili, že byl obětí revolučních omylů,“ vysvětluje Václav Daněk. „Rehabilitaci přijal, ale občanství nikoli.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Václav Daněk

Václav Daněk

 

Jeho rodiče byli učitelé, ochotnicky hráli divadlo. Vyrůstal v jižních Čechách, odkud rodina v roce 1937 přesídlila do Kralup u Chomutova, po záboru Sudet v roce 1938 se vrátila do jižních Čech (Bošilec, Frahelž, Veselí nad Lužnicí aj.). Václav Daněk navštěvoval reálné gymnázium v Táboře (1940-1945) a v Chomutově (maturoval v roce 1948). Od mládí se u něj projevoval pěvecký a literární talent. V letech 1949-1951 byl zpěvákem v pražském Divadle na Fidlovačce a zároveň studoval u sólisty Národního divadla Zdeňka Otavy zpěv. Pak dal ale přednost literární práci a přihlásil se ke studiu dramaturgie na Divadelní fakultě AMU (1950-1954). Od roku 1954 až do penze (1994) pracoval jako redaktor Československého a později Českého rozhlasu v Praze. V roce 1968 spoluzaložil Experimentální studio a o dvacet let později na něj navázal Audio studiem a čtyři roky ho vedl. Manželka Václava Daňka Ludmila Dušková (1932-2010) byla překladatelka a dlouholetá redaktorka revue Světová literatura a nakladatelství Odeon. Společně udržovali intenzivní kontakty se sovětskými spisovateli a jejich (často zakázaná) díla přiváželi do Čech. Je autorem jedenácti sbírek vlastní poezie a desítek překladů z ruštiny. Vydal také vzpomínky Kam utek Stolkolet.

 

Ruský dům v Průběžné ulici

Dostupné v: English | Česky

V Československu žila mezi oběma světovými válkami velice početná komunita ruských emigrantů, kteří byli nuceni opustit svou vlast a uprchnout před bolše­vickým terorem. Mladá republika jim poskytla zázemí a podporu. Kromě školy a kostela byly dalšími středisky ruského života čtyři družstevní domy, které si ve 20. a 30. letech emigranti v Praze postavili. Nejstarší a nejznámější, tzv. Profesorský dům, stál na území Bubenče (dvojdům v Rooseveltově ulici), dva byly v Dejvicích (v ulici Jugoslávských partyzánů a dvojdům v Koulově ulici) a jeden ve Strašnicích (v Průběžné ulici). 

Soužití v družstevních domech netrvalo dlouho. Na začátku 50. let byla všechna dosavadní samostatná bytová družstva v ČSR sjednocena a většina Rusů byla ze svých domů vystěhována. Podle počtu pracujících členů rodiny jim pak byly přidělovány náhradní, většinou o mnoho menší byty. Nejvíc byli postiženi lidé důchodového věku. Na ty byl často činěn nátlak, aby se vystěhovali nejen z domu, ale i z Prahy, protože na hlavní město nebyli vázáni svým zaměstnáním. Představitelé ruské inteligence, často vdovci nebo staří mládenci, dožívali poslední léta v domovech důchodců nebo v suterénních místnostech, ztraceni v neznámém a nepřátelském prostředí.

 

Ruský dům v Průběžné ulici

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo