Praha - Strašnice, crematory
Vinohradská 2254/218, 100 00 Prague-Prague 10, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Držel jsem v ruce popel Milady Horákové

Dostupné v: English | Česky

 

Během druhé světové války František Suchý pomáhal svému otci, řediteli strašnického krematoria, zapisovat jména popravených. Podobné ilegální činnosti se pak museli věnovat i po komunistickém převratu v roce 1948. "Ti lidé nepřicházeli k nám v bednách, nýbrž v regulérních rakvích, přicházeli s normálním lékařským popisem, s úmrtním listem, všechno bylo tam napsáno, smrt oběšením, všechno probíhalo regulérně," vypráví František Suchý. "Ale nesměli mít pohřeb. Nesměli příbuzní vědět, co se s nimi stalo. Urny jim nesměly být vydány, ale měly být uloženy ve společném pohřebišti bez označení.“ A tak František Suchý se svým otcem opět schovávali popel některých popravených lidí, aby ho tajně předali pozůstalým. "Držel sjem takto v rukách i urnu Milady Horákové," vzpomíná František Suchý. 

 

 

 

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Suchý *1927

František Suchý *1927

 

Politický vězeň. Jeho otec se v roce 1932 stal ředitelem strašnického krematoria, František tak byl svědkem spalování těl vězňů popravených nacisty i komunisty. Po únoru 1948 se zapojil do protikomunistických aktivit, v roce 1952 byl zatčen pro pomoc agentu Koudelkovi. Byl odsouzen na 25 let, v procesu dostali 4 a 4,5 roku vězení i jeho rodiče. Vystřídal věznice Pankrác, Mírov, Opava, Bory, Leopoldov, část trestu působil jako technický konstruktér (mj. pro Tatru). Roku 1964 byl propuštěn v polovině trestu, pracoval jako zámečník, později jako konstruktér v Kovodíle.

Praha - Strašnice, crematory

Dostupné v: English | Česky

The Strašnice crematory was designed by the architect Alois Mezera, the opening ceremony on 23 January 1932 was presided over by the Mayor of Prague, JUDr. Karel Baxa. The crematory did not begin actual operation until 4 April 1932. Until 1954, when the Motol crematory was opened, Strašnice Crematory was the only such building in Prague. During the Nazi occupation, the bodies of resistance members executed at Pankrác or Kobyliská střelnice were secretly cremated here.

Praha - Strašnice, crematory

Na tomto místě

Tajné seznamy mrtvých

Tajné seznamy mrtvých

František Suchý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo