Rajnochovice, osada Koliby
Rajnochovice 85, 768 71 Rajnochovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Uhořel tam ve slámě

Dostupné v: English | Česky

V zimě roku 1945 do osady Koliby  u Rajnochovic vstoupil protipartyzánský oddíl ZbV Kommando 31. Všechny přítomné zatkli, domy vydrancovali a vypálili za pomoc partyzánům, kteří se skrývali v nedalekém bunkru. Protipartyzánská akce měla ještě jednu smutnou dohru. Do paseckých domků se den po drancování přišli schovat tři chlapci ze sousedního Josefova, a protože nacisté čekali, že se na místo úkrytu ještě někdo vrátí, přepadli je. Dva chlapce odvedli a třetího postřelili. Zraněný uhořel ve stodůlce, kterou nacisté zapálili. "Jiří se jmenoval, a byl z Josefova," vypráví Amálie Fojtíková.  

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Amálie Fojtíková

Amálie Fojtíková

Amálie Fojtíková, dívčím příjmením Rafajová, se narodila v roce 1929 v pasekářské osadě Koliby, která patří pod obec Rajnochovice v okrese Kroměříž. Osada leží uprostřed Hostýnských vrchů a okolní prostředí za války skýtalo ideální místo pro pohyb a skrývání partyzánů. Od roku 1944 se v ní pohybovaly oddíly 1. čs. partyzánské brigády Jana Žižky, jejíž členy rodina pamětnice všemožně podporovala. Strýc a bratranec František a Vladimír Řepkovi se k partyzánům dokonce připojili. V zimě roku 1945 ale do osady Koliby vstoupil protipartyzánský oddíl ZbV Kommando 31 a všichni přítomní byli zatčeni, domy byly vydrancovány a vypáleny. Patnáctiletá Amálie, její nezletilý bratr František, matka Amálie a nevlastní bratr Josef Češek pak byli vězněni až do konce války. Amálie a její bratr František byli propuštěni tři dny před příchodem sovětské armády a Josefu Češkovi a matce Amálii se podařilo v květnu 1945 při transportu z vězení uniknout. Otec se po vypálení osady v šedesáti letech skrýval několik měsíců v horách. Po válce se už osada Koliby neobnovila a paní Amálie se nakonec přestěhovala do Vítkova, kde žije i dnes.

Rajnochovice, osada Koliby

Dostupné v: English | Česky

V katastru Rajnochovic, které jsou svou rozlohou 4145 ha největší obcí okresu Kroměříž, je roztroušeno mnoho osad. Ke konci války se v několika z nich ukrývali partyzáni z 1. čs. partyzánské brigády Jana Žižky. Jednou z nich byla osada Koliby, kde v té době stály jen dva domy. Jeden patřil rodině Rafajů a druhý rodině Češků. Oba byly vydrancovány a vypáleny protipartyzánským oddílem ZbV Kommando 31 z Hošťálkové a jejich obyvatelé pozatýkáni. Osada již nebyla obnovena a dnes na jejím území stojí jen chaty.

Rajnochovice, osada Koliby

Na tomto místě

Za pomoc partyzánům měli viset

Za pomoc partyzánům měli viset

Amálie Fojtíková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo