Škodovy závody
nám. Emila Škody 2922/1, Jižní Předměstí, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česko
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Bombardování Škodovky

Dostupné v: English | Česky

V době druhé světové války patřila Škodovka k největším zbrojovkám, které sloužily nacistům. Proto se britské letectvo pokoušelo několikráte tuto výrobu prostřednictvím bombardování narušit či vyřadit. Továrna kromě jiného produkovala lehké tanky, původně předválečné československé LT 35 a LT 38. Posledně jmenovaný byl v různých modifikacích vyráběn po celou dobu války a tankové produkce dosáhla 1335 kusů. Kromě tanků zde vznikaly součásti obrněných kolopásových vozidel SdKfz 251, známých jako „hakl“ (toto pojmenování pochází z továrního označení Hanomag HKL 6p).

Škodovy závody však vyráběly i děla, kulomety, traktory, akumulátorové stanice, různé zbraně a munici a mnoho dalšího strojírenského materiálu. Mezi obcemi Vochov, Křimice a Vejprnice byla v roce 1943 vybudována dřevěná maketa továrny, která měla zmást případné bombardéry. Poslední velký nálet na Škodu Plzeň se uskutečnil 25. dubna 1945 a byla při něm poškozena více než polovina závodu: 5000 tříštivých a zápalných pum zcela zničilo 29 objektů závodu a 21 jich těžce poškodilo.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Škodovy závody

Dostupné v: English | Česky

V době druhé světové války patřila „Škodovka“ k největším zbrojovkám, které sloužily nacistům. Proto se britské letectvo pokoušelo několikráte tuto výrobu prostřednictvím bombardování narušit či vyřadit.
Továrna kromě jiného produkovala lehké tanky, původně předválečné československé LT 35 a LT 38. Posledně jmenovaný byl v různých modifikacích vyráběn po celou dobu války a tanková produkce dosáhla 1335 kusů. Kromě tanků zde vznikaly součásti obrněných kolopásových vozidel SdKfz 251, známých jako „hakl“ (toto pojmenování vzniklo z továrního označení Hanomag HKL 6p).
Škodovy závody však vyráběly i děla, kulomety, traktory, akumulátorové stanice, různé zbraně a munici a mnoho dalšího strojírenského materiálu.
Mezi obcemi Vochov, Křimice a Vejprnice byla v roce 1943 vybudována dřevěná maketa továrny, která měla zmást případné bombardéry.
Poslední velký nálet na Škodu Plzeň se uskutečnil 25. dubna 1945 a bylo při něm poškozeno přes polovinu závodu: 5000 tříštivých a zápalných pum zcela zničilo 29 objektů závodu a 21 jich těžce poškodilo. 

Škodovy závody

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo