Badatelna Archivu bezpečnostních složek, Na Struze 3
Na Struze 229/3, Nové Město, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Jakpak je dnes u nás doma?

Dostupné v: English | Česky

„Jakpak je dnes u nás doma?“ tázala se Soňa Červená v roli Káči Maršálkové na prknech Osvobozeného divadla v muzikálu Divotvorný hrnec nespočetněkrát. Skutečný domov však slavná operní pěvkyně dle svých slov nikdy nezažila a citové pouto nechovala zřejmě ani k jednomu ze svých pražských bydlišť v ulici Na Struze 3. Narodila se prý jako nechtěné dítě Žofii Červené, manželce zakladatele kabaretu Červená sedma Jiřího Červeného. Rodiče se v jejím útlém dětství rozvedli, s matkou si nikdy nerozuměla, její umělecké sklony podporoval pouze otec, s nímž se však dlouhá léta nemohla stýkat. Matka Žofie se brzy znovu provdala za majetného Karla Veselíka, který však roku 1938 zemřel. Další tragédie, způsobené oběma totalitními režimy, následovaly. Žofie Veselíková byla za 2. světové války vězněna v koncentračním táboře Ravensbrück, Sonin otec Jiří Červený strávil stejný čas v Terezíně. Nezletilá dcera zůstala v bytě Na Struze 3 sama, brzy však dostala německé opatrovníky, jejichž syn ji údajně zneužíval. Krátce po návratu z koncentračního tábora přišlo Žofii obvinění z kolaborace s nacisty a soudy. Nakonec přistoupila na spolupráci s StB, ale i tak byla znovu zatčena. Za nevyjasněných okolností zemřela ve vazební věznici na Pankráci. Její dcera Soňa v pamětech vzpomíná: „Asi po dvou týdnech hledání a nejistoty mi telefonoval mladý student medicíny Jiří Filoun, syn bývalého pianisty z Červené sedmy. Až se zajíkal, když mi říkal, že na pitevně snad měli mrtvé tělo mé matky. Dlouho mi trvalo, než jsem pochopila.“ Soňa tajně matku pohřbila do hrobky na Vyšehradě, jinak by její tělo bylo převezeno do masového hrobu. V té době fakticky skončilo i Sonino krátké manželství s továrníkem Františkem Slabým, který emigroval. Sama Soňa, jejíž herecká a pěvecká hvězda tehdy strmě stoupala, byla mnohokrát StB kontaktována. Nakonec se při hostování v Berlíně dostala na počátku roku 1962 do západní části města a odstartovala tak svou operní kariéru ve svobodném světě. Svůj domov spatřila až po roce 1989.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Soňa Červená

Soňa Červená

Operní pěvkyně a herečka. Narodila se 9. září 1925. Patří mezi výrazné osobnosti současné české kultury. Na profesionální dráhu vstoupila v Praze v oboru hudebního divadla a filmu. Její první operní angažmá byla Janáčkova opera v Brně, poté Státní opera v Berlíně, kde byla již po dvou letech za vynikající výkony v operách Monteverdiových, Händelových a Gluckových vyznamenána titulem Komorní pěvkyně. Když za dramatických okolností prošla v lednu 1962 berlínskou zdí do západní Evropy, došla ocenění za role v operách Bizeta, Richarda Strausse, Verdiho a Wagnera. Stala se sólistkou operních domů ve Vídni, Miláně, Amsterdamu, Barceloně, Bruselu, Lisabonu a všech velkých německých operních scén. Byla také žádaným hostem předních evropských a amerických scén a mezinárodních festivalů. V San Francisco Opera působila po 11 sezon. Vystupovala s dirigenty Rafaelem Kubelíkem, Herbertem von Karajanem, Pierrem Boulezem, sirem Charlesem Mackerrasem a mnoha jinými. Ve Frankfurtu nad Mohanem byla podruhé vyznamenána titulem Komorní pěvkyně. Zasloužila se také o vzorovou interpretaci Janáčka v češtině a o přesné překlady notových edic. Po uzavření operní dráhy působila v renomovaném činoherním divadle Thalia v Hamburku. S kreacemi režiséra Roberta Wilsona a s hudbou Toma Waitse a Lou Reeda hostovala ve všech pěti světadílech. Do Prahy se mohla vrátit až po sametové revoluci.

Badatelna Archivu bezpečnostních složek, Na Struze 3

Dostupné v: English | Česky

Název ulice Na Struze je odvozen od terénu u Vltavy – v těchto místech býval výběžek řeky, hluboká strouha. Pojmenování „strúha“ se tak traduje již od 14. století. Tato krátká ulice prošla zásadní přestavbou na přelomu 19. a 20. století. Dům čp. 3 získal dnešní podobu na počátku 30. let. Předtím zde měl kolem roku 1925 kancelář politik Karel Kramář (1860–1937). Ve 30. a 40. letech 20. století tu v luxusním bytě bydlela Žofie Veselíková (1896–1948) se svou dcerou, později slavnou operní zpěvačkou Soňou Červenou (nar. 1925). Od roku 1947 patřil dům ministerstvu vnitra, měla v něm sídlo např. Hlavní správa Pohraniční stráže a ochrany státních hranic a v roce 1988 sem ministerstvo nastěhovalo svůj archiv. Od roku 2008 zde sídlí Archiv bezpečnostních složek, který spravuje archiválie vzniklé činností bezpečnostních složek obou totalitních režimů. V budově se nachází také badatelna, kde si zájemci mohou tyto písemnosti prostudovat.

Badatelna Archivu bezpečnostních složek, Na Struze 3

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo