Životem umučeného faráře Josefa Toufara
Kobylí důl
místo tragédie v září 1945 · Dolní Paseka 53, 584 01 Kamenná Lhota, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Pod dráty se škvířila těla zasažených

Dostupné v: English | Česky

Na slavnosti 2. září 1945, kdy se odhalovala pamětní deska věnovaná protinacistickým odbojářům, došlo k tragické události. Před samotným odhalením desky čestná vojenská jednotka při slavnostní salvě ostrými náboji přestřelila dráty vysokého elektrického napětí a ty spadly do davu. Vladimír Myslík stál tehdy jako třináctiletý kluk na cestě pod dráty vysokého napětí: „Teď přišla jednotka těch pitomců a nabíjeli si pušky ostrými náboji. A kapelník povídá muzikantům: ,Hoši, pět kroků dozadu.‘ Tak jsem s nimi popošel a tím jsem se zachránil.“ Josef Toufar ve farní kronice píše: „Byl to hrozný pohled. Lidé nevěděli, co se děje, prchali ve zmatku, pod dráty se škvířila těla zasažených. Hrozný zápach spálených těl se nesl krajem.“ Vladimír Tomek si tehdy všiml oddílu skautů, kteří v šíleném zmatku pomáhali svými holemi s vyprošťováním lidí, a také jejich velitele, který zachoval klid a odstřelil zbytek drátů. Na místě bylo elektrickým proudem usmrceno sedm osob, osmý zemřel v nemocnici v Humpolci. Zraněno bylo několik desítek osob.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Vladimír Myslík

Vladimír Myslík

Vladimír Myslík (1930–2007) pocházel ze Zahrádky čp. 77. Vyučil se obchodním příručím, nejprve pracoval v Ledči nad Sázavou, později v Kovofiniši v Zahrádce a posléze v Humpoleckých strojírnách. Ze Zahrádky se musel s rodinou vystěhovat v r. 1972 a do své smrti žil v Humpolci.

Kobylí důl

Dostupné v: English | Česky

Pod příkrými skalními svahy, dnes již zcela zatopenými, leželo údolí Kobylí důl. Své jméno dostalo od plavení koní v řece Želivce. Přetínala jej okresní silnice, jejíž zbytky je možné vidět na březích zátoky. V lednu 1945 zde byli zradou konfidenta gestapa Bohuslava Bušty německým protipartyzánským oddílem a českými protektorátními četníky postříleni při konspirativní schůzce odbojáři Bohumil Kluch a Josef Pipek. Jejich velitel, postřelený lesní adjunkt Karel Pulec si v bezvýchodné situaci vzal život. Dne 2. září 1945 zde byla uspořádána mohutná oslava se slavnostním odhalením pamětní desky. Tehdy došlo k prvnímu konfliktu P. Josefa Toufara s komunistickou zvůlí. Okresní národní výbor v Ledči nad Sázavou, vedený komunisty, organizoval vzpomínkovou slavnost a začátek stanovil na nedělní dopoledne, kdy se v Zahrádce konaly dvoje bohoslužby. Toufar se na úřad obrátil s prosbou, aby se slavnost uskutečnila až po bohoslužbách, že rád vypomůže s organizací. Byl odmítnut.

Kobylí důl

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo