Praha - Strašnice, crematory
Vinohradská 2254/218, 100 00 Prague-Prague 10, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Tajné seznamy mrtvých

Dostupné v: English | Česky

Otec Františka Suchého vyhrál v roce 1932 výběrové řízení na ředitele strašnického krematoria v Praze a s rodinou tam pak také obýval služební byt. Z války má pamětník ty nejhorší vzpomínky: „V krematoriu se spalovala mrtvá těla přivezená jak z pankrácké ,sekyrárny‘, tak z popraviště v Kobylisích. Tatínek mě často vzbudil uprostřed noci a musel jsem psát jména obětí, které byly před pár hodinami popraveny.“ Povinností Františkova otce bylo pečlivě evidovat jména popravených a jejich seznamy odevzdávat okupačním úřadům, tajně si však pořizoval kopie. Popel obětí musel podle nařízení okupační správy zahrabávat do kompostu, ale jejich ostatky schovával. Za celou dobu války bylo v takzvané třetí, noční směně zpopelněno kolem 2200 osob. „Když jsem ráno přišel na žároviště, bylo tam někdy krve, že se v tom mohl člověk brodit. Vždyť to byli lidé, kterým usekli hlavu, a krev z nich ještě tekla,“ vzpomíná František Suchý. V krematoriu podle něj byly spáleny i hlavy atentátníků na Heydricha. Po skončení války trvalo jen několik let, než se sem znovu začala přivážet těla popravených, ale to už byly oběti komunistického režimu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Suchý

František Suchý

Narodil se 17. dubna 1927 v Praze. Jeho otec se v roce 1932 stal ředitelem strašnického krematoria. František tak byl svědkem spalování těl vězňů popravených nacisty a později i komunisty. Po maturitě v roce 1947 začal studovat na vysoké škole a v dalších letech se angažoval v protikomunistickém odboji. V roce 1952 byl zatčen a odsouzen k 25 letům vězení. Kratší nepodmíněné tresty soud uložil i jeho rodičům. František Suchý byl propuštěn po odpykání poloviny trestu v roce 1964. Dalších jedenáct let se živil jako zámečník a později dostal místo konstruktéra v Kovodíle Praha.

Praha - Strašnice, crematory

Dostupné v: English | Česky

The Strašnice crematory was designed by the architect Alois Mezera, the opening ceremony on 23 January 1932 was presided over by the Mayor of Prague, JUDr. Karel Baxa. The crematory did not begin actual operation until 4 April 1932. Until 1954, when the Motol crematory was opened, Strašnice Crematory was the only such building in Prague. During the Nazi occupation, the bodies of resistance members executed at Pankrác or Kobyliská střelnice were secretly cremated here.

Praha - Strašnice, crematory

Na tomto místě

Tajné seznamy mrtvých

Tajné seznamy mrtvých

František Suchý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo