Praha, Na Poříčí 3
jízdárna kasáren Jiřího z Poděbrad · Na Poříčí 1142/3, 110 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Sám, jen s revolverem

Dostupné v: English | Česky

Během Pražského povstání v roce 1945 se Jaromír Klika stal velitelem 4. roty Zpravodajské brigády. Praha byla v té době intenzivně bombardována. Shodou okolností Jaromír Klika sám hlídal početnou skupinu zbylých členů německého gestapa v budově jízdárny kasáren Jiřího z Poděbrad. Němečtí zajatci se dožadovali přechodu do protileteckého krytu. Jaromír Klika vzpomíná: „Začalo německé bombardování a ti němečtí důstojníci hnedka na mě spustili: ,Máme právo jako vojáci jít do krytu! Pusťte nás do krytu!‘ Já jsem tam byl sám a stál jsem proti nim jenom s revolverem. Jedinkrát a poprvé v životě jsem se bál, že se do mě pustí. Tenkrát jsem se bál o život.“ Jaromír Klika přesto tehdy neustoupil. Ačkoliv skupina asi sta mužů byla proti němu v přesile, nakonec ke konfliktu nedošlo.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaromír Klika

Jaromír Klika

Jaromír Klika se narodil roku 1919 v Praze. Jeho otec byl známý lékař, pražský radní a činovník nově založeného skautu. Od čtrnácti let byl Jaromír Klika členem skautu, tzv. pětky - 5. oddílu vodních skautů. V roce 1938 absolvoval reálné gymnázium a byl přijat na Lékařskou fakultu Karlovy univerzity. V roce 1940 stál u zrodu ilegální skupiny Zbojník. Tato skupina se připravovala k brannému odporu a tiskla letáky, kterými označovala kolaboranty. Později se příslušníci Zbojníka spojili s obdobnou skupinou Veleslava Wahla a vznikla tak Zpravodajská brigáda. Její zaměření bylo úzké, mapovala vojenskou obranu Prahy (zakreslovali plány reflektorů, rozmístění dělostřelectva apod.), poskytovala informace přes vysílače do Londýna Vojenské radiové ústředně (VRÚ). Jaromír Klika se také aktivně zapojil do Pražského povstání. Po skončení války dokončil studium medicíny. Specializoval se, stejně jako jeho otec, na urologii. Působil v Praze na Bulovce, poté byl primářem v Příbrami. Ještě předtím byl Jaromír Klika na několik měsíců zatčen a vyšetřován v souvislosti s emigrací armádního generála Antonína Hasala. Dnes je Jaromír Klika členem historické skupiny Zpravodajská brigáda, je kapitánem klubu oldskautů 5. přístavu vodních skautů Praha, dále je členem čestného oddílu A. B. Svojsíka a místopředsedou klubu Parnas. Činnost odbojové skupiny Zpravodajská brigáda byla komunistickou propagandou bagatelizována, plného uznání se jejím členům dostalo až po roce 1989. Jaromír Klika je nositelem Československého válečného kříže 1939, dále získal Československou medaili za zásluhy 1. stupně, Junácký kříž Za vlast 1939-1945, Řád čestné lilie v trojlístku.

Praha, Na Poříčí 3

Dostupné v: English | Česky

V polovině 19. století byla v prostoru bývalého kapucínského kláštěra vystavěna nová kasárna (podle Josefa II. pojmenována Josefská) na půdorysu písmene H. V průběhu květnového povstání roku 1945 zde byli internováni němečtí zajatci včetně příslušníků gestapa. Vojenský objekt byl v 90. letech 20. století opuštěn a chátral. Dnes je areál kasáren zrekonstruován a využit jako obchodní centrum. Budova bývalé jízdárny tvoří nejhodnotnější část celého areálu, v dochoval se v ní unikátní dřevěný krov. Před rekonstrukcí areálu byl proveden archeologický průzkum, fotografie dochovaných součástí jsou přístupné na: http://www.namrepubliky.cz/fotogalerie.htm.

Praha, Na Poříčí 3

Na tomto místě

Sám, jen s revolverem

Sám, jen s revolverem

Jaromír Klika
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo