Teplice
Teplice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Továrna stála rodiče i bratra život

Dostupné v: English | Česky

František Lederer žil s rodiči a o čtyři roky starším bratrem Jindřichem v Teplicích. Byli Židé, doma mluvili česky. Jeho otec Richard spoluvlastnil textilní továrnu Lederer a Glaser, matka Eliška byla v domácnosti. František chodil do obecné školy na Metelkově náměstí. Rodina měla velmi slušnou životní úroveň, žila ve vile, vlastnila osobní automobil Hudson a pravidelně jezdila k moři. „Ještě v roce 1937 jsme byli na dovolené v Belgii a otec chtěl mermomocí zpátky, i když tušil, že pro Židy to v Čechách už nebude moc dobré. Ale měl tady továrnu, tak jsme se vrátili,“ vzpomíná František Lederer. V roce 1938, kdy mu bylo osm let, se rodina přestěhovala do Prahy. Po vyhlášení protektorátu přicházelo jedno protižidovské opatření za druhým a na podzim 1941 byli Ledererovi zařazeni do jednoho z prvních transportů mířících do ghetta v polské Lodži. Tam František přišel o oba rodiče i bratra a jako úplný sirotek přežil věznění v Osvětimi.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Lederer

František Lederer

Narodil se 11. července 1930 v Teplicích do židovské rodiny. Po záboru Sudet v roce 1938 se Ledererovi odstěhovali do Prahy, kde na ně stále citelněji dopadala protižidovská opatření. V říjnu 1941 byli odtransportováni do ghetta v polské Lodži. V červnu následujícího roku rodinu rozdělili a synové pak své rodiče už nikdy neviděli. Otec s matkou nejspíše skončili ve vyhlazovacím táboře v Chełmnu. František se starším bratrem Jindřichem zůstali v ghettu a žili v sirotčinci. Po půl roce však bratr zemřel a František tak svých dvanácti a půl letech zcela osiřel. Přesto přežil další pobyt v ghettu i pozdější věznění v Osvětimi-Birkenau a osvětimském kmenovém táboře. Při druhé osvětimské selekci už byl vybrán do plynu, ale život mu zachránil esesák, který pocházel z Žatce. Po osvobození osvětimského tábora na konci ledna 1945 se František Lederer trmácel domů více než tři měsíce. Krátce žil v Praze a potom se vrátil do rodných Teplic.

Teplice

Dostupné v: English | Česky

Teplice is one of the most famous Czech spa towns. It devolves its name from the local hot, (Czech: teplé), springs. The modern history of the healing springs began by the construction of the first public spa in the 16th century, although the springs had been discovered long before that. The town had a Jewish minority, which had lived here intermittently since the 15th century. Teplice had one of the largest Jewish communities of all Czech towns, second to Prague. The rich religious life of the community was cut short by Nazi persecution. The new synagogue in Teplice-Šanov was set on fire during turbulent public disturbances in the night of the 14th to 15th of March 1939. It burned down completely by morning. After World War II, the other buildings of the former ghetto also disappeared, including the old synagogue. The only structures remaining are the graveyard and the prayer house in Lipová, (Lime Tree), Street.

Teplice

Na tomto místě

Továrna stála rodiče i bratra život

Továrna stála rodiče i bratra život

František Lederer
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo