Plzeň, katedrála svatého Bartoloměje
Náměstí Republiky, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Silnici lemovala dvě kulometná hnízda

Dostupné v: English | Česky

Když americké tanky po Klatovské třídě přijížděly do centra Plzně, lidé se začali shromažďovat v ulicích a vítali vojáky. Velké množství se jich sešlo i na náměstí Republiky. Na věži kostela, který je součástí náměstí, je však čekalo i méně vlídné přivítání. „Kostelní věž má ve výšce asi šedesáti metrů takovou zahrádku, ochoz, odkud se můžete koukat až na Šumavu. Tam se usadil nějaký esesák. Náměstí bylo plné lidí, vítali Američany a on začal, blbec, střílet,“ vypráví Luděk Dembovský, kterému tehdy bylo šestnáct roků a s tanky se do centra přesouval od kraje města, kde tehdy jeho rodina žila. Náměstí se podle jeho slov po prvních výstřelech rychle vylidnilo. „Lidi zmizeli, jako když do nich dýchne a kluci na tanku se koukli, kde ten blbec je a začali točit hlaveň na kostel. Kdyby ustřelili svatého Bartoloměje, tak nevím, co bychom dělali. Naštěstí ten chlap dostal strach,protože on měl nahoře jen nějaký kvér. Tak ho dostali dolů a zabásli.“ Pak už oslavy osvobození probíhaly nerušeně a vojáci se vydali do nedalekých Šafaříkových sadů postavit polní stany. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Luděk Dembovský

Luděk Dembovský

Luděk Dembovský se narodil 11. prosince 1929. Jeho otec pracoval jako úředník v Městském pohřebním ústavu v Plzni a rodina přímo v objektu ústavu získala služební byt. Krátce před vypuknutím války se přestěhovala do nedaleké obce Nová Hospoda. Zde Luděk zažil válečné bombardování i příjezd americké armády. Jejich dům si američtí vojáci vybrali za své stanoviště. Luděk se s Američany dokonce podíval do Hitlerova sídla v německém Berchtesgadenu. Od roku 1948 studoval elektrotechniku na ČVUT v Praze. V listopadu 1953 nastoupil základní vojenskou službu u Pomocných technických praporů. V průběhu vojny začal pracovat v národním podniku Armastav v Plzni, později se skupinou vojáků-vysokoškoláků připravoval stavbu několika vojenských letišť, například v Čáslavi, Plzni a Mošnově. V roce 1956 začal učit na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Praze. Kvůli politickým názorům však musel školu v roce 1970 opustit a vrátil se k elektrotechnické praxi. Od roku 1972 až do sametové revoluce v roce 1989 pracoval v Agropodniku Praha-západ. Následně založil soukromou firmu, která úspěšně funguje dodnes.

Plzeň, katedrála svatého Bartoloměje

Dostupné v: English | Česky

Katedrála svatého Bartoloměje stojí na náměstí Republiky v centru Plzně. Původně farní kostel se po vzniku Plzeňské diecéze stal v roce 1993 katedrálou. Byl pravděpodobně založen současně s městem v roce 1295, ale nejstarší dochovaná písemná zmínka o této stavbě pochází až z roku 1307. Během staletí byla rozšiřována a několikrát opravována. Dominantou kostela i celého náměstí je přes 102 metrů vysoká věž.

Plzeň, katedrála svatého Bartoloměje

Na tomto místě

Premature celebration

Premature celebration

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo