Nový Jičín, synagoga
Havlíčkova 1110/12, 741 01 Nový Jičín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vyházeli knihy a šlapali po nich

Dostupné v: English | Česky

Synagogu v Novém Jičíně postihla tak jako většinu židovských památek v českém příhraničí zkáza Křišťálové noci. Tento protižidovský pogrom se odehrál v noci z 9. na 10. listopadu 1938. V Německu, Rakousku a Sudetech při něm byly zničeny židovské obchody, synagogy i hřbitovy. V příhraniční oblasti Sudet, nedlouho předtím připojené k Německu, pogromu padlo za oběť zhruba padesát synagog. Většinou byly vypáleny a zdevastovány. O Křišťálové noci v Novém Jičíně referovaly Národní listy 17. listopadu 1938 takto: „Jako v jiných městech v Německu, došlo i v okupovaném Novém Jičíně k protižidovským demonstracím. Němci podnikli útok na synagogu a chtěli ji zapálit, ale upustili od tohoto úmyslu, neboť v templu je plynové osvětlení a v případě, že by vznikl požár, bylo by nebezpečí výbuchu.“ To, že synagoga nebyla zapálena, potvrzuje i novojičínský rodák Max Mannheimer, který byl očitým svědkem jejího ničení. Jako důvod však udává blízkost městské plynárny: „U nás synagoga nemohla být zapálena, nacházela se nedaleko plynárny. Němci na ulici před synagogu vyházeli modlitební knihy, svitky tóry a šály a šlapali po nich. Druhý den přijel otevřený policejní vůz, na kterém už seděli novojičínští Židé. Dva policisté si přišli do prvního patra pro mého tatínka. Říkali mu, že půjde do ochranné vazby, aby se mu nic nestalo. Policista ukazoval i na mě. Matka ale řekla, že mi je sedmnáct, i když mi bylo už osmnáct a půl. Všechny muže mezi osmnáctým a pětašedesátým rokem věku vzali do vazby.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Max Mannheimer

Max Mannheimer

Box: Max Mannheimer Narodil se 6. února 1920 v Novém Jičíně (německy Neutitschein) jako nejstarší z pěti sourozenců. Jeho židovská rodina žila v Novém Jičíně do roku 1938, po obsazení Sudet a pogromu na Židy se přestěhovala do Uherského Brodu. V roce 1942 se Max Mannheimer oženil se zdravotní sestrou Evou Bockovou. Koncem ledna následujícího roku byla celá rodina deportována přes Terezín do Osvětimi, kde zahynuli oba pamětníkovi rodiče, sestra i manželka. Max a jeho mladší bratr Edgar se v říjnu 1943 dostali do varšavského ghetta a po anabázi v několika dalších koncentračních táborech se dočkali osvobození v bavorském Tutzingu. Po válce se Max Mannheimer vrátil do Nového Jičína, kde se znovu oženil. S německou manželkou Elfriede a dcerou Evou pak žili v Mnichově. Po smrti své druhé ženy se pamětník oženil potřetí, s americkou manželkou Grace Franzenovou má syna Ernsta. V Mnichově pracoval až do důchodu jako vedoucí obchodu s koženým zbožím. V roce 2010 se stal čestným občanem Nového Jičína a o dva roky později převzal na Sudetoněmeckých dnech v Norimberku cenu Karla IV. jako vůbec první laureát, který přežil hrůzy holocaustu.

Nový Jičín, synagoga

Dostupné v: English | Česky

Synagoga v Novém Jičíně byla postavena v letech 1906–1908 podle projektu vídeňského architekta Ernsta Lindnera. Za druhé světové války objekt sloužil jako skladiště, po ní jako modlitebna Církve československé husitské a od roku 1967 zde sídlí depozitář okresního archivu. Na průčelí synagogy byla v roce 1992 odhalena pamětní deska s hebrejským, českým a německým textem připomínajícím zničení synagogy během tzv. Křišťálové noci.

Nový Jičín, synagoga

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo