Vojna (War)
former communist prison camp · Lešetice 2, 262 31 Lešetice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Čtyřicet dnů ostré korekce

Dostupné v: English | Česky

V zimě roku 1956 byl František Zahrádka v rámci svého dvacetiletého trestu za velezradu a vyzvědačství přesunut do pracovního tábora Vojna na Příbramsku. Zde pracoval jako lamač v uranovém dole. Po příchodu do tábora dostal hned v únoru trest čtyřicetidenní korekce za údajné přípravy útěku. „Na Vojně jsem v kuse táhnul čtyřicet dnů v čerstvě postavený táborový věznici, z toho dvacet dní na samovazbách a dvacet dní na izolaci bez vyvádění. Já jsem ani nevěděl proč. Teplý jídlo jsem dostal jednou za tři dny. Byl únor, třicetistupňový mrazy a tam se netopilo.“ Pravdu o skutečném důvodu falešného obvinění a trestu se František Zahrádka dozvěděl až po letech. Jeho umírající matka požádala totiž prezidenta o milost pro svého syna. „Prezident Zápotocký mi v únoru udělil snížení trestu o sedm let. Měl jsem po půlce trestu a bejval bych na tu milost možná prošel, tak oni na mě museli udělat tuhletu sviňárnu.“ Vzhledem ke vznesenému obvinění z pokusu o útěk byla milost nakonec zamítnuta. Na Vojně zůstal František Zahrádka do 3. března 1957, kdy byl převezen na sousední tábor Bytíz. Během věznění na Vojně zemřela Františku Zahrádkovi matka a krátce na to při věznění na Bytízu i otec.

Hodnocení


Hodnotilo 1 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Zahrádka

František Zahrádka

František Zahrádka se narodil 30. října 1930 v Děčíně. Jeho otec byl bývalým legionářem z italské fronty. V roce 1938 byla rodina v důsledku podpisu tzv. mnichovské dohody vyhnána z Meziměstí u Broumova a rozpadla se. František žil nějaký čas u cizí rodiny v železničním vagonu. Opět společně začali Zahrádkovi žít v Českých Budějovicích v roce 1942. Po válce se stal František Zahrádka členem 10. skautského oddílu v Českých Budějovicích a v roce 1948 se zapojil do protikomunistické činnosti (tisk a kolportování letáků). V roce 1949 převedl během čtyř cest přes hranice přibližně jedenáct osob. Dne 3. září 1949 byl zatčen příslušníky Obranného zpravodajství. V prosinci 1949 byl odsouzen na 20 let těžkého žaláře za velezradu a vyzvědačství. Prošel celkem jedenácti věznicemi a tábory. Během výkonu trestu byl často kázeňsky trestán. Navázal četná přátelství s mnoha významnými osobnostmi (např.: gen. Sedláček, gen. Paleček). František Zahrádka byl propuštěn 3. září 1962 a poté pokračoval v práci v uranových dolech v Příbrami. V roce 1966 se oženil s Marií Voldřichovou a žili spolu 33 let až do její smrti, děti neměli. V roce 1968 založil spolu s Františkem Harlasem v Příbrami pobočku sdružení K 231. V roce 1990 spoluzakládal pobočku Konfederace politických vězňů v Příbrami. Podílel se na vybudování Muzea 3. odboje v Příbrami a Památníku obětem komunismu Vojna u Příbrami. Jeho láskou se stal jachting, běh na lyžích a putování po Šumavě. Prezident Františku Zahrádkovi udělil Řád T. G. Masaryka. „Dospěl jsem k přesvědčení, že odporovat zlu, pokud se cítíme být chlapy, musíme vždycky. Že někdy se to zdá, že to nikdy nebude vyhraný? No nemusí být.“

Vojna (War)

Dostupné v: English | Česky

One of the two labour camps in Příbram, it was built by German prisoners of war in 1947 and named after the nearby hill. In 1949–51 the place served as a forced labour camp, its inmates people inconvenient to the regime, sent there without a trial. In 1951–61 it functioned as a prison. The area was then used by the army, until the year 2000; it was declared a Cultural Heritage Site in January 2001 and opened to the public four years later.

Vojna (War)

Na tomto místě

Čtyřicet dnů ostré korekce

Čtyřicet dnů ostré korekce

František Zahrádka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo