Excise Duties Office in Jinonice
Butovická 33-35, 158 00 Prague 5, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Vysílačku ukrývala pod bramborami

Dostupné v: English | Česky

Libuše Nachtmannová nosila přes protektorátní Prahu nákupní tašku, kterou vyzvedávala u Mandíků na Pankráci. Navrchu brambory, vespod součástky vysílačky. Přístroj dívka přenášela i do Jinonického akcízu. Měla štěstí, osudný den 3. 10. 1941, kdy akcíz přepadlo gestapo, měla jiný úkol: „Tu vysílačku tam tenkrát nesla jiná holka. Byla chyba vysílat vícekrát z jednoho místa. To jsme obvykle nedělali. Vysílačku jsme vždycky rozmontovali a stěhovali na jiné místo. I od Mandíků se párkrát vysílalo,“ vypráví Libuše Nachtmannová, která v odboji také kryla odbojáře, jimž šlo bezprostředně o život. Měla tuto strategii: chytla se muže za rámě a tak nenápadně, hrajíce zamilovaný pár, spolu prošli Prahou do jiného úkrytu. Gestapo ji však odhalilo. Následovalo mučení a věznění v koncentračním táboře.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Libuše Nachtmannová, rozená Marianová

Libuše Nachtmannová, rozená Marianová

Libuše Nachtmannová, rozená Marianová, se narodila 9. ledna 1919 v Roudnici nad Labem. Absolvovala základní školu a reálné gymnázium v Roudnici nad Labem, kde v roce 1938 maturovala. Byla členkou skauta i Sokola. V září 1938 zahájila studium vysoké školy v Praze, obor farmacie. Studovala až do listopadu 1939, kdy byly vysoké školy uzavřeny. Potom pracovala v Praze v německé firmě. Jednou se na tancovačce k této dvacetileté dívce přitočil mladík a do ucha jí pošeptal: „Potřebujeme tě.“ Libuše tušila, co to znamená. Psal se rok 1939 a o mladíkovi všichni věděli, že je členem odbojové skupiny Obrana národa. Nabídku přijala. Vpodvečer chodila na Pankrác k Mandíkům. Jejím úkolem bylo zajišťovat přesun vysílaček a radiotelegrafistů na nová místa, také doprovázela odbojáře na útěku z protektorátu. Libuše Nachtmannová byla v říjnu 1941 v rámci likvidace Obrany národa zatčena a po výsleších na gestapu byla uvězněna v koncentračním táboře Ravensbrück, kde zůstala až do konce války. Absolvovala tzv. pochod smrti, ze kterého se jí podařilo utéct. Po válce se provdala a narodil se jí syn. Také dostudovala farmacii a od roku 1949 až do svého odchodu do důchodu pracovala ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni.

Excise Duties Office in Jinonice

Dostupné v: English | Česky

The building of the Excise Duties Office in Jinonice, nowadays the building of the Sokol movement (youth sport movement and gymnastics organization), used to stand alone in the fields at 314 elevation. The radio officer Jindřich Klečka aired the dispatches to London from here in 1941. The building was extremely unsuitable for the airing because of easy targeting. The shelter was revealed at night from the third to the fourth October 1941.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo