Norimberk
Dynamit Nobel AG · Kronacher Straße 63, 90765 Fürth, Německo
  • Příběh
  • Místo

Exploze

Dostupné v: English | Česky

Jako tisíce jejích vrstevníků prošla i Libuše Hittmanová za druhé světové války nuceným nasazením. Úřad práce ji poslal do Fürthu u Norimberka, kde pracovala v muniční továrně Dynamit Nobel AG. S další ženou seděly v malé kóji a plnily dynamit do nábojnic. Při jedné noční směně stála Libuše ve dveřích kóje a sledovala, jak světlomety hledají na obloze nepřátelské bombardéry. „Najednou ohromná rána. Já jsem vyletěla ven. Byla jsem popálená, pohmožděná. Explodovalo to u nás.“ Spolupracovnice udělala při manipulaci s výbušninou chybu a zaplatila za ni životem. Libuši výbuch poškodil zrak, oslepla na levé oko. Místo do nemocnice ji ale po krátkém ošetření poslali na práci do jiné tovární budovy.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Libuše Hittmanová, rozená Königsmarková

Libuše Hittmanová, rozená Königsmarková

Narodila se 28. března 1923 ve Zbůchu do hornické rodiny. V letech 1937–1940 studovala ve Zlíně Baťovu školu práce pro mladé ženy. Poté absolvovala dvouletou obchodní školu v Plzni. V letech 1943–1945 byla nuceně nasazena na práci v muničních továrnách ve Fürthu u Norimberka a v Holýšově. V květnu 1945 pomáhala osvobozeným ruským zajatcům ve Zbůchu, nakazila se infekcí a málem zemřela. Život jí zachránili američtí lékaři, kteří jí podávali penicilin. Po válce pracovala jako sekretářka ředitele Okresního ústavu národního zdraví v Karlových Varech.

Norimberk

Dostupné v: English | Česky

Muniční továrna ve Fürthu-Stadelnu byla zřízena v roce 1894 jako součást chemického a zbrojařského podniku Rheinisch-Westfälische Sprengstoff AG. Pod různými názvy (Dynamit Nobel AG, RUAG Ammotec GmbH) fungovala až do roku 2004. Za druhé světové války v ní pracovali také nuceně nasazení z obsazených zemí. I když závod bombardovala spojenecká letadla, unikl většímu poškození.

Norimberk

Na tomto místě

Exploze

Exploze

Libuše Hittmanová, rozená K…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo