Prague, Kubelíkova Street
The former Girl's home, nowadays the hospital in Žižkov · Kubelíkova 1250/16, 130 00 Prague-Prague 3, Cze…
  • Příběh
  • Místo

Seznam ohrožených osob putoval za hranice

Dostupné v: English | Česky

Domov dívek, který v pražské Kubelíkově ulici po válce provozovala Kongregace Milosrdných sester svatého kříže, se stal v letech 1948 a 1949 dějištěm třetího odboje. Irena Šimonová, jedna z ubytovaných dívek, zde shromažďovala důležité dokumenty, které získala prostřednictvím své kamarádky. „Znala jsem se s Libuší Kuhnovou, která pracovala jako sekretářka na prezidiu Advokátní komory,“ vzpomíná Irena Šimonová. „Měla výbornou možnost dostat se k různým dokumentům. Takže mi některé přinesla a já je potom předala spojce.“ Díky svému příteli Františku Smrčkovi, který po únorovém komunistickém převratu odešel do Německa a zapojil se do protikomunistické činnosti, totiž byla v kontaktu s agenty-chodci, kteří dokumenty bezpečně dopravovali za hranice. Irena Šimonová vzpomíná: „Jednou jsem od ní dostala i seznam advokátů, na kterém bylo vyznačeno, kterým osobám hrozí výpověď a kterým zatčení. Rozhodla jsem se jim pomoci. „Napsaly jsme jim s Libuší dopisy, aby se na to připravili.“ Ale paradoxně právě jeden z varovaných advokátů dopis odnesl na policii. Vypovídá to víc než cokoliv o atmosféře všeobecné nedůvěry v době nástupu komunistů k moci. Irena Šimonová se v té době sama pokusila přejít hranice a byla zatčena. Po nátlaku StB na kamarádku Libuši bylo zbytečné zapírat psaní dopisů. Soud vyměřil Ireně Šimonové v prosinci roku 1949 trest vězení v délce 25 let. Na všechny její kontakty s agenty-chodci se ale kupodivu nikdy nepřišlo.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Irena Šimonová

Irena Šimonová

Irena Šimonová, rodným příjmením Vlachová, se narodila v Ivanově 9. prosince 1929. Oba její rodiče pocházeli ze zámožných rodin, jejich manželství nebylo šťastné a bylo rozvedeno v roce 1945. Pamětnice vyrůstala ve Vyškově, zde zažila 2. světovou válku a následné osvobození města Rudou armádou. Kvůli neuspokojivé rodinné situaci po rozvodu rodičů odešla pamětnice do Prahy, kde byla jako neplnoletá pod dohledem otcova přítele, advokáta ve výslužbě Dr. Pekuláše. V té době studovala Lidovou univerzitu. Během studií se seznámila s Františkem Smrčkem, se kterým udržovala velmi silný, z její strany však pouze přátelský vztah. Po Smrčkově emigraci do západního Německa v roce 1948 se pamětnice jeho prostřednictvím zapojila do ilegální činnosti a snažila se pomoci lidem, kterým hrozila perzekuce komunistického režimu. V březnu 1949 se sama pokusila na Šumavě přejít hranice. Převáděč však pamětnici v lese opustil a útěk se nezdařil. Při zpáteční cestě vlakem do Prahy byla 21. března 1949 zatčena. Po krutých výsleších v Bartolomějské ulici v Praze následoval o Vánocích roku 1949 neveřejný soudní proces „Irena Vlachová a spol.“, dostala trest 25 let vězení. Byla umístěna do věznice v Praze na Pankráci a v roce 1951 odešla na práci do cihelny v Červených Pečkách. Odtud se společně se spoluvězeňkyní pokusila neúspěšně utéct do západního Německa. Policie ji dopadla a ona dostala ke svému trestu další 3 roky navíc. K výkonu trestu ji umístili do pardubické věznice. Zde se jejími spoluvězeňkyněmi staly osobnosti jako Růžena Vacková, Dagmar Šimková, Jiřina Štěpničková, Julie Hrušková a další. Na amnestii v roce 1960 byla Irena Šimonová propuštěna. Odešla k matce do Karlových Varů a žila tam do roku 1968. Provdala se a založila rodinu. Během pražského jara se podílela na založení KAN v Karlových Varech. V srpnu 1968 emigrovala s manželem do Nizozemí. Založila zde úspěšnou firmu podnikající v oblasti oděvů a módy. Dnes žije střídavě v Praze a v Nizozemsku.

Prague, Kubelíkova Street

Dostupné v: English | Česky

The house in the former Dvořákova Street, today Kubelíkova Street, belonged to the Congregation of the Sisters of Mercy of the Holy Cross since January 1946. On January 8, 1946, six nuns from the Moravian province of the order came to Prague to prepare the Girls' home for the clerks and university students. Terezie Bartoníková became sister superior. The house was significantly modified and for four years it served its new purpose. The provincial chronicle gives the following account for December 23, 1949: "A stunning message came by mail in the morning from the State Authority for Religious Affairs in Prague. This authority gives the house at the disposal of the Ministry of Justice." The negotiations that followed on December 28, 1949, in the presence of the superiors and the attorney Dr. Alois Vykopal were to no avail. The nuns were only able to achieve a permission to remain in the house and to use the fourth floor. In the early days of the next year, the furniture and equipment of the building was already being moved to Kroměříž.

Prague, Kubelíkova Street

Na tomto místě

Seznam ohrožených osob putoval za hranice

Seznam ohrožených osob putoval za hranice

Irena Šimonová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo