Praha 4, Pankrác
vězeňská nemocnice a poliklinika · Na Veselí 1687/45, 140 00 Praha-Praha 4, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Popravy jako děsivé stínové divadlo

Dostupné v: English | Česky

Irena Šimonová se dostala do vězeňské nemocnice na Pankráci v roce 1949. Předcházející vazba a především brutální výslechy se značně podepsaly na jejím zdraví, a tak ještě před výnosem soudu musela být umístěna v nemocnici. Podle pamětnice i zde byla cítit hrůza a napětí z politického teroru. V zákoutích dvora vězeňské nemocnice, jejíž budova má tvar písmene E, se totiž pravidelně konaly popravy. „Ta nemocnice měla na každém rameni toho písmene E jednu šibenici. A na rozdíl od věznice byla v nemocnici velká okna, proto vždycky před popravou přišli s takovými latěmi, na nichž byl připevněný balicí papír, a vsadili je do oken. Jenomže popravy nasvěcovaly reflektory, a tak jsme to v nemocnici celé viděli jako stínohru. Bylo to děsivé divadlo! Ale nikdo z nás si to netroufl ohlásit.“ Dnes lze jen těžko usuzovat, zda tento psychicky deprimující moment byl součástí nátlakové strategie, nebo jen kuriózní nedopatření.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Irena Šimonová

Irena Šimonová

Irena Šimonová, rodným příjmením Vlachová, se narodila v Ivanově 9. prosince 1929. Oba její rodiče pocházeli ze zámožných rodin, jejich manželství nebylo šťastné a bylo rozvedeno v roce 1945. Pamětnice vyrůstala ve Vyškově, zde zažila 2. světovou válku a následné osvobození města Rudou armádou. Kvůli neuspokojivé rodinné situaci po rozvodu rodičů odešla pamětnice do Prahy, kde byla jako neplnoletá pod dohledem otcova přítele, advokáta ve výslužbě Dr. Pekuláše. V té době studovala Lidovou univerzitu. Během studií se seznámila s Františkem Smrčkem, se kterým udržovala velmi silný, z její strany však pouze přátelský vztah. Po Smrčkově emigraci do západního Německa v roce 1948 se pamětnice jeho prostřednictvím zapojila do ilegální činnosti a snažila se pomoci lidem, kterým hrozila perzekuce komunistického režimu. V březnu 1949 se sama pokusila na Šumavě přejít hranice. Převáděč však pamětnici v lese opustil a útěk se nezdařil. Při zpáteční cestě vlakem do Prahy byla 21. března 1949 zatčena. Po krutých výsleších v Bartolomějské ulici v Praze následoval o Vánocích roku 1949 neveřejný soudní proces „Irena Vlachová a spol.“, dostala trest 25 let vězení. Byla umístěna do věznice v Praze na Pankráci a v roce 1951 odešla na práci do cihelny v Červených Pečkách. Odtud se společně se spoluvězeňkyní pokusila neúspěšně utéct do západního Německa. Policie ji dopadla a ona dostala ke svému trestu další 3 roky navíc. K výkonu trestu ji umístili do pardubické věznice. Zde se jejími spoluvězeňkyněmi staly osobnosti jako Růžena Vacková, Dagmar Šimková, Jiřina Štěpničková, Julie Hrušková a další. Na amnestii v roce 1960 byla Irena Šimonová propuštěna. Odešla k matce do Karlových Varů a žila tam do roku 1968. Provdala se a založila rodinu. Během pražského jara se podílela na založení KAN v Karlových Varech. V srpnu 1968 emigrovala s manželem do Nizozemí. Založila zde úspěšnou firmu podnikající v oblasti oděvů a módy. Dnes žije střídavě v Praze a v Nizozemsku.

Praha 4, Pankrác

Dostupné v: English | Česky

Nemocnice s poliklinikou je součástí Vazební věznice Praha-Pankrác a zdravotnickým zařízením Vězeňské služby ČR, které zajišťuje komplexní zdravotní péči osobám ve výkonu vazby a ve výkonu trestu odnětí svobody s celorepublikovou působností. Tradice tohoto zařízení sahá do 19. století. Věznice i s nemocnicí byly postaveny v roce 1889. K objektu staré nemocnice byla v roce 1996 přistavena nová budova.

Praha 4, Pankrác

Na tomto místě

Popravy jako děsivé stínové divadlo

Popravy jako děsivé stínové divadlo

Irena Šimonová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo