Po stopách míst paměti centrem Prahy
Praha 1, Václavské náměstí 43
Vaňhova rybí restaurace · Václavské náměstí 819/43, 110 00 Praha 1-Nové Město, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Poslední večeře s rodiči

Dostupné v: English | Česky

Asaf Auerbach šel 18. července 1939 před svým odjezdem do Británie na poslední večeři s rodiči do „nóbl“ Vaňhovy rybí restaurace na Václavském náměstí. Hned po večeři měl spolu se starším bratrem odjet jedním z vlaků, které vypravil Nicholas Winton. Přípravy na cestu jsou ve vzpomínkách pamětníka spojeny s příjemným očekáváním a pocitem dobrodružství. „Od Vaňhy jsme odešli na 'Wilsoňák', byl to jen kousek. Tam jsme se museli rozloučit. Jednak jsme věděli, ke komu jedeme, a navíc byl se mnou brácha. Rodiče říkali, že už mají své vycestování rozjednané a dobře to dopadne – plánovali emigraci do Ekvádoru nebo do Peru. Jakmile se tam dostanou, přijedeme za nimi. Já to vnímal jako veliký výlet, dostat se do ciziny v jedenácti letech, když jsem předtím byl nejdál na táborech na Sázavě. Bylo mi samozřejmě smutno, nevěděl jsem, jestli rodiče uvidím za měsíc nebo za půl roku. Návrat po válce byl však daleko horší.“ S rodiči se Asaf Auerbach už nikdy nesetkal.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ing. Asaf Auerbach

Ing. Asaf Auerbach

Narodil se v květnu 1928 v kibucu Bet Alfa v dnešním Izraeli. Jeho rodiče pocházeli z Československa a do Izraele se vystěhovali v roce 1922. Byli ovlivněni sionistickým hnutím a jeho ideály spojenými s osídlením tehdejší Palestiny židovskými přistěhovalci. V roce 1930 se, patrně ze zdravotních důvodů, rozhodli pro návrat do Prahy. Otec pracoval v auditorské firmě, matka byla v domácnosti a starala se o syny Rubena a Asafa. Otec inklinoval k levici a byl členem pomocné organizace Rote Hilfe, která pomáhala politickým uprchlíkům. Po okupaci Československa se Auerbachovi dověděli o možnosti vyslat oba syny do Británie, kam se krátce předtím odstěhovala jejich známá z izraelského kibucu Hana Strasserová a založila zde výbor pro přijetí skupiny dětí z Československa. Asaf Auerbach s bratrem Rubenem odjeli z Prahy 18. července 1939 jedním z vlaků organizovaných Nicholasem Wintonem. V Británii pak žili ve městě Stoke-on-Trent, kde se Haně Strasserové podařilo vybudovat sirotčinec. V letech 1943–1945 pamětník pobýval na internátní škole zřízené československou exilovou vládou. V létě 1945 se vrátil do Prahy, kde se setkal jen s babičkou a matčinými sestrami – jeho rodiče byli zavražděni ve vyhlazovacím táboře Osvětim. Asaf Auerbach vystudoval statistiku a založil rodinu, žije v Praze.

Praha 1, Václavské náměstí 43

Dostupné v: English | Česky

V místě dnešní pasáže Jalta otevřel roku 1934 pražský restauratér Jindřich Vaňha rybí restauraci. Brzy se stala neodmyslitelnou součástí centra Prahy. Přímo z náměstí mohl kdokoli zajít do studeného rybího bufetu, uvnitř pak byla kvalitně zařízená rybí restaurace, Baltic Grill a teplý bufet. Vaňhův podnik přečkal válku, ale roku 1948 byl znárodněn a jeho majitel donucen k emigraci. Vyhlášený rybí restaurant na Václavském náměstí se změnil na restauraci II. cenové skupiny a jeho sláva postupně pohasínala až k úplnému zániku po roce 1989.

Praha 1, Václavské náměstí 43

Na tomto místě

Poslední večeře s rodiči

Poslední večeře s rodiči

Ing. Asaf Auerbach
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo