Vseruby, a memorial
The Memorial to the Victims of the Iron Curtain · 184, Všeruby, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Převaděčská síť Oty Tulačky

Dostupné v: English | Česky

Ota Tulačka, otec Milady Pabiánové, vytvořil po komunistickém převratu významnou převaděčskou síť, díky níž přešli do zahraničí např. velitel 310. stíhací perutě RAF (Royal Air Force) plk. Alexander Hess, Ivana Tigridová či kancléř prezidenta Beneše Jaromír Smutný.

Tulačka pracoval v Praze, kde domluvil a připravil převod. Poté autodopravce z Kdyně převezl uprchlíky z Prahy až do příhraniční obce Všeruby, kde si je převzali příslušníci Sboru národní bezpečnosti a přešli s nimi hranice. Všichni zúčastnění velmi riskovali, o čemž svědčí i fakt, že stejní strážmistři, kteří pomáhali při převodech, byli Státní bezpečností využíváni pro tzv. akci Kámen, tedy falešné hranice.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Milada Pabiánová, rozená Tulačková

Milada Pabiánová, rozená Tulačková

Narodila se 1. června 1936 jako nejstarší dcera úředníka kdyňských přádelen Oty Tulačky, který po nástupu komunistů k moci v únoru 1948 zorganizoval významnou převaděčskou síť. V září 1949 otce zatkla Státní bezpečnost a v květnu 1950 mu státní soud vyměřil za zločin velezrady a vyzvědačství trest doživotního vězení. Tulačka prošel věznicemi na Pankráci, ve Valdicích, v Leopoldově a na Mírově a na svobodu se dostal až po amnestii v roce 1964. Milada se vyučila zámečnicí a absolvovala část studia na střední průmyslové škole strojní. Studium musela předčasně ukončit a nastoupila do práce, aby pomohla matce uživit malé bratry. Od roku 1955 až do odchodu do důchodu v roce 1991 pracovala v Kdyňských strojírnách. Provdala se za Jaromíra Pabiána, který byl podobně jako její otec politickým vězněm odsouzeným za převádění lidí přes hranice.

Vseruby, a memorial

Dostupné v: English | Česky

The Memorial to the Victims of the Iron Curtain is located between the villages Všeruby and Hájek, nearby the gas station at the state border. The monument was created by the sculptor Jiří Šlégl and the Confederation of Political Prisoners in Domažlice. It was made by grouping several boulders together, symbolizing the struggle against the totalitarian regime. The center piece is a box with a list of the victims of the Iron Curtain. The monument bears the inscription: “In memory of those, who lost their lives at the border in the years 1948-1989. The political prisoners of Domažlice.” The monument was officially revealed by the member of the second and the third resistance movement, General Josef Buršík, on 28 September, 1996. Every year in September, a commemoration in honor of the victims is being held here.

Vseruby, a memorial

Na tomto místě

Převaděčská síť Oty Tulačky

Převaděčská síť Oty Tulačky

Milada Pabiánová, rozená Tu…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo