Bučina
Bučina (Buchwald), okres Prachatice · St2127, 94078 Mauther Forst, Německo
  • Příběh
  • Místo

Ztloukli ho a hodili do sklepa za tátou

Dostupné v: English | Česky

Paní Květa Pěničková vzpomíná na vyprávění svého životního partnera Hanse Bayera, co jako sudetský Němec zažil krátce po válce, kdy na Šumavu dorazily nechvalně proslulé Revoluční gardy. „Přišli tehdy i na Bučinu, kde terorizovali obyvatele. Svolali všechny muže od čtrnácti let do hotelu Fastner a začaly výslechy. Hans a jeho otec přišli podle abecedy na řadu první. Nejdříve šel otec. Nevěděli, co se děje, otec se dlouho nevracel. Potom vzali Hanse. Šel uličkou mezi gardisty a dostal od každého z nich pár facek. Potom přišel ke stolu, kde seděl člověk mluvící plynně česky. Ten mu ukázal těžítko, na kterém byl hákový kříž. Zeptal se, co to je. Hans samozřejmě odpověděl, že hakenkreuz. Dostal ránu. Ukázal mu Hitlera a vše se opakovalo. Potom ho položili a řezali tak, až mu utloukli ledvinu. Nakonec ho shodili ze schodů do sklepa jako kus hadru. A dopadl přímo na tátu.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květa Pěničková

Květa Pěničková

Květa Pěničková se narodila 26. března 1934 jako jediné dítě sklenáře z Velké Chuchle. Za druhé světové války a zejména ve dnech Pražského povstání prožila spolu se svými rodiči řadu dramatických situací, například vyhlášení stanného práva a popravy obyvatel Chuchle. Po únoru 1948 se otec stal obětí znárodnění a šikanování někdejších živnostníků a Květě bylo znemožněno vysokoškolské studium. Celou rodinu tyto křivdy a temná atmosféra doby hluboce zasáhly. Kromě odporu ke komunistickému režimu se tehdy již čtrnáctiletá Květa začala zajímat o příběhy lidí prchajících před komunismem na Západ, které slýchala ve vysílání Svobodné Evropy. Zájem o uprchlíky, převáděče, agenty a celou problematiku železné opony jí zůstal na celý život. Aktivity pamětnice vyvrcholily tím, že se stala jedním z iniciátorů a organizátorů umístění pomníku převáděčům nedaleko Františkova u Kvildy. Za léta svého pátrání a zkoumání navázala s aktéry těchto událostí řadu osobních nebo korespondenčních přátelství a jejich i vlastní vzpomínky nyní předává dál.

Bučina

Dostupné v: English | Česky

Na bývalé Horní Zlaté stezce, vedoucí z Kašperských Hor do Fünsterau, v těsné blízkosti zemské hranice s Bavorskem, se od roku 1790 rozkládala nejvýše položená obec v Čechách. Za první republiky tu stávalo přes padesát domů, budova celního úřadu s kasárnami finanční stráže, myslivna, hájovna, obecná škola a spořitelna. V provozu byly hotel Fastner, známý hostinec Zum Tiroler a později postavená Pešlova chata. Nově opravená kaplička svatého Michala, stojící u bývalé odbočky k pramenům Vltavy, pochází z roku 1891. Na této kdysi značené cestě rostly dvě mohutné památné jedle, které jako poslední zbyly v okolí z původního šumavského pralesa. Z Bučiny je možné spatřit panorama Šumavy podél hranic až k masivu Třístoličníku a při jasném počasí jsou vidět i vzdálené Alpy. Obec byla v 50. letech včleněna do hraničního pásma, v roce 1956 zcela zanikla. V roce 1992 byla obnovena kaplička, dnes již na místě bývalé Pešlovy chaty stojí hotel Alpská vyhlídka. (zanikleobce.cz)

Bučina

Na tomto místě

Ztloukli ho a hodili do sklepa za tátou

Ztloukli ho a hodili do sklepa za tátou

Květa Pěničková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo