Trutnov, Krakonošovo náměstí
Krakonošovo náměstí, 541 01 Trutnov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Byli jsme tam jak na přehlídce

Dostupné v: English | Česky

Jiřina Dostálová se jako disidentka 20. listopadu 1989 zúčastnila tiché demonstrace na tehdejším Gottwaldově, dnes Krakonošově náměstí v Trutnově uspořádané na podporu protestů proti komunistickému režimu, jež byly vyvolány demonstrací studentů v Praze na Národní třídě. Jiřina Dostálová vzpomíná, že v Trutnově se odvážila protestovat jen hrstka přívrženců Charty 77 obklíčená příslušníky Veřejné bezpečnosti a StB. „My jsme chodili za lidmi z davu, ať se přidají. Vždycky když někdo vystoupil, tak policajti šli a okamžitě ho zatlačili zpátky. Nás nechali, ale nikdo se nesměl připojit. Byli jsme tam jak na přehlídce. Spousta lidí stálo na chodnících, jakoby nám fandili a chtěli se připojit k nám. Nikomu ale nedovolili, aby se připojil.“ Přesto se již za dva dny konala veřejná demonstrace, které se zúčastnilo přibližně dvě stě až tři sta lidí.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiřina Dostálová

Jiřina Dostálová

Jiřina Dostálová, rodným příjmením Sperlichová, se narodila v roce 1965 v Třinci. Kvůli víře byla její rodina perzekvována, a tak v ní již od dětství rostl odpor ke komunistickému režimu. Prvních protestů se zúčastnila již na středním odborném učilišti v Olomouci, ještě více svůj názor na stávající režim dávala najevo v Trutnově, kde se zapojila do disidentských kruhů scházejících se v chalupě Václava Havla na Hrádečku. Po podepsání Charty 77 byla sledována, StB jí kontrolovala veškerou korespondenci a neustále ji předvolávala k několikahodinovým výslechům. Dokonce jí vyhrožovali, že jí vezmou několikaměsíční dceru. V listopadu 1989 byla jedna z mála, která se v Trutnově zapojila hned do prvních demonstrací. Po revoluci odešla na Moravu. Několik let zastávala funkci místostarostky v Bílé Lhotě. Dnes je vedoucí sociálních služeb v Charitě Šumperk.

Trutnov, Krakonošovo náměstí

Dostupné v: English | Česky

Krakonošovo náměstí v Trutnově vzniklo stejně jako město v 13. století. Má čtyřúhelníkový tvar, typický pro kolonizační města tohoto období. Původní dřevěné domy měšťanů se v 16. století přestavovaly do zděné podoby. Jejich dnešní vzhled je z 18.-20. století. Na náměstí se odehrávaly všechny důležité události ve městě. V průběhu dějin několikrát změnilo svůj název, zejména v minulém století. Za první republiky se nazývalo Ring Platz, za druhé světové války Adolf-Hitler-Platz, v letech 1945-1948 náměstí Dr. Edvarda Beneše a za komunismu Stalingradské, resp. Gottwaldovo náměstí. Dnešní název nese od roku 1990.

Trutnov, Krakonošovo náměstí

Na tomto místě

Byli jsme tam jak na přehlídce

Byli jsme tam jak na přehlídce

Jiřina Dostálová
Po třech letech si připadala zase jako člověk

Po třech letech si připadala zase jako člověk

Jana Dubová, rozená Hellerová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo