Dukelský průsmyk
Dukla Pass, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Využívali nás, kde mohli

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Josef Babák se jako příslušník Smíšeného průzkumného oddílu Československé armády zúčastnil Karpatsko-dukelské operace v roce 1944. Před začátkem samotných bojů jim velitel Kratochvíl sliboval, že během několika málo dnů bude celý armádní sbor podporován i Rudou armádou na Slovensku. „Říkali jsme si, že jdeme na pomoc Slovenskému národnímu povstání, a vyjeli jsme do terénu. Slyšel jsem, že jako první mají jet tanky, ale Rusové řekli: ,Ne, nejdříve pojedou motocykly, protože kdyby tam byly nějaké miny, tak tank je moc drahý.‘ Takže jsme museli před tankem. Používali nás, kdy bylo zapotřebí.“ Josef Babák tehdy působil jako kulometčík na motocyklu, ale během operace se z něho stal řidič. „Když jsme vyrazili, nedopatřením na naši sajdkáru dokonce vystřelil jeden sovětský tank, postřelil do ruky mého řidiče a vlétli jsme do příkopu. Od té doby jsem dělal řidiče motocyklu.“ Vzhledem k tomu, že se Němcům podařilo Slovenské národní povstání potlačit a povstalecké jednotky se musely uchýlit k partyzánskému boji, dostal se Josef Babák na slovenské území se svou jednotkou mnohem později, než původně sliboval jeho velitel.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Babák

Josef Babák

Narodil se 1. 8. 1925 v obci Moldava na Volyni v tehdejším Polsku. V Moldavě, ve Zdolbunově a v Mirohošti vychodil sedm tříd obecné školy a následně docházel na ukrajinské gymnázium v Dubně. V březnu 1944 narukoval do 1. československého armádního sboru v Rovně a nastoupil ke Smíšenému předzvědnému oddílu (SPO), kde byl zařazen k motocyklům. Po výcviku se účastnil bojů u Krosna, Machnówky a Karpatsko-dukelské operace. V Barwinku byl zraněn střepinou do hrudi a vyléčen v polní nemocnici. Později sloužil jako tankový desant. Po válce se usadil v Deštnici na Žatecku, zpočátku pracoval jako soukromý zemědělec a později vstoupil do JZD. V roce 1953 se přestěhoval do Postoloprt a pracoval v místním JZD.

Dukelský průsmyk

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Průsmyk (sedlo) v severní části Laborecké vrchoviny, mezi vrchem Kýčera (579 m n. m.) a Porubským sedlem, kudy probíhá slovensko-polská státní hranice, se za 2. světové války stal dějištěm jedné z nejkrvavějších bitev: Karpatsko-dukelské operace. Ofenziva sovětských a československých vojsk na severovýchodním Slovensku na podzim roku 1944 měla spojit povstalecké síly Slovenského národního povstání se sovětskými armádami. Po potlačení povstání německými jednotkami a přechodu povstaleckých jednotek na partyzánský způsob boje ztratila svoje opodstatnění a byla ukončena. Operace byla sovětským velením vedena způsobem, který přinesl mimořádně těžké ztráty československým i sovětským jednotkám.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo