Ilava
pracovní tábor · Mierové námestie 1, 01901 Ilava, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Moták v pouzdře na kytaru

Dostupné v: English | Česky

Zdeněk Mikš byl po pokusu o únos letadla v Chocni v roce 1949 odsouzen za velezradu a loupež na 30 let odnětí svobody. Čekal ho pobyt v několika věznicích a pracovních táborech, mezi nimi i v táboře nucených prací Ilava, kde pracoval jako pomocník vězeňského fotografa: „Zjistili jsme, že když založíme film v tmavé komoře, dá se ušetřit jeden snímek. Mám dokonce dva ilegální snímky z kriminálu.“ Tyto unikátní negativy se mu podařilo propašovat z vězení ve vlastnoručně vyrobeném pouzdře na kytaru, kterou posílal domů, když museli zrušit vězeňskou kapelu. Kromě negativů byl ve skrýši ukryt také moták. „V něm jsem se loučil s rodiči, protože jsem si myslel, že bude válka a nás postřílejí.“ Žádný konflikt mezi Východem a Západem se však nekonal a Mikše tehdy čekalo ještě dalších deset let ve vězení.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Zdeněk Mikš

Zdeněk Mikš

Zdeněk Mikš se narodil 7. října roku 1926 ve Dvoře Králové nad Labem. V roce 1946 se přihlásil do Letecké vojenské akademie, ale pro své protikomunistické postoje byl v listopadu roku 1948 z armády a ze školy vyhozen. Po pokusu o únos letadla v Chocni v roce 1949 byl odsouzen na 30 let. Prošel věznicemi na Borech, v Ilavě, několik let strávil v trestním táboře Vykmanov II na Jáchymovsku (tzv. „Věž smrti“) a konec trestu si odpykal v nápravně pracovním táboře Bytíz. V roce 1953 vážil Mikš pouhých 48 kg. StB se ho pokusila několikrát neúspěšně získat ke spolupráci. V roce 1962 byl Mikš propuštěn v rámci amnestie. Vězněn byl celkem 12 let.

Ilava

Dostupné v: English | Česky

Tábor nucených prací v Ilavě byl jedním ze šesti, které vznikly na Slovensku v letech 1948–1951. Byl situován v areálu místního hradu, který byl již od 19. století využíván jako vězení a jako běžná věznice slouží dodnes. Tímto pracovním táborem prošla celá řada politických vězňů.

Ilava

Na tomto místě

Moták v pouzdře na kytaru

Moták v pouzdře na kytaru

Zdeněk Mikš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo