Lnáře u Blatné
ústav pro mladistvé dívky, bývalý klášter · Lnáře 16, 387 42 Lnáře, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Prostě mě odepsali

Dostupné v: English | Česky

V roce 1948 byl snoubenec Evy Duškové, Miloslav Choc, popraven za údajnou vraždu majora StB Augustina Schramma. Eva byla v souvislosti s Chocovým případem odsouzena na 5 let za spoluúčast na spiknutí. Část trestu si odpykávala v Ústavu pro mladistvé dívky ve Lnářích. Podle jejích vzpomínek byly místní bachařky horší než chlapi: „Jedna dozorkyně si hrozně ráda hrála se zbraní. Vykládala mi: ,Představte si, kdybych teď vzala zbraň a zastřelila vás tady. Co byste tomu říkala? Já kdybych chtěla, můžu vás všechny postřílet.‘ Byla blázen. Pak mě jednou opravdu postřelila cestou z pošty. Já byla zrovna sehnutá k balíkům, kdybych se narovnala o vteřinu později, měla jsem tu střelu v hlavě nebo v zádech.“ I když se štábní kapitán Evy Duškové zastal, setkal se s nepochopením svých kolegů, kteří se snažili chránit střílející bachařku: „,Tady se jedná o naši soudružku, kdežto Vokálová je prachsprostej třídní nepřítel.‘ Prostě mě odepsali.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eva Dušková (rozená Vokálová)

Eva Dušková (rozená Vokálová)

Eva Dušková (rozená Vokálová) se narodila v roce 1931 do rodiny stavitele Františka a Ludmily Vokálových v Praze. Její otec zemřel v roce 1943 na žloutenku. Rodina žila ve vlastních nájemních domech na Ořechovce. Eva hrála na klavír a připravovala se na konzervatoř. Byla zatčena s celou rodinou 28. května 1948 z důvodu své známosti s Miloslavem Chocem a v prosinci 1948 odsouzena jako mladistvá na 5 let za údajnou spoluúčast na spiknutí. Její matka zemřela na fyzické i psychické následky dvanáctiletého žaláře a otrockých prací krátce po propuštění v roce 1960. Eva Dušková po propuštění pracovala jako šička ve fabrice Pragooděvu. Provdala se za Chocova přítele, Karla Duška. V současnosti je Eva Dušková v důchodu a vypomáhá v Konfederaci politických vězňů.

Lnáře u Blatné

Dostupné v: English | Česky

Bývalý klášter bosých augustiniánů ve Lnářích u Blatné byl v roce 1950 zrušen a poté byl krátce využíván jako ústav pro mladistvé dívky. Od roku 1965 zde funguje psychiatrická léčebna. Kostel je dodnes využíván k bohoslužbám.

Lnáře u Blatné

Na tomto místě

Manželé přes vězeňský plot

Manželé přes vězeňský plot

Jarmila Bočánková (roz. In…
Prostě mě odepsali

Prostě mě odepsali

Eva Dušková (rozená Vokálová)
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo