Praha 4 - Pankrác, Soudní 988/1
vazební věznice · Soudní 988/1, 140 00 Praha-Praha 4, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Zejtra ti toho tvýho miláčka budeme věšet

Dostupné v: English | Česky

V roce 1948 byl snoubenec Evy Duškové, Miloslav Choc, odsouzen za údajnou vraždu majora StB Augustina Schramma. Tehdy šestnáctiletá Eva, která věděla o ukrytých letácích, a její matka Ludmila, která poskytla Chocovi přístřeší, byly následně souzeny spolu s dalšími lidmi v sérii procesů tzv. „chociády“. Naposledy viděla Eva svého milého noc před popravou ve vazební věznici na Pankráci. „Vedli mě do cely smrti, tam ležely dvě bedny jako rakve. Míla měl povolenou tříhodinovou návštěvu, ale za hodinu přišel rozkaz, aby mě odvedli. Ani nevím, jak jsem se dostala zpátky na celu. Víte, vidět zdravýho člověka, plnýho síly, který musí umřít, to je strašný.“ Choce popravili 19. února 1949. Eva byla odsouzena na pět a její matka na patnáct let.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Eva Dušková (rozená Vokálová)

Eva Dušková (rozená Vokálová)

Eva Dušková (rozená Vokálová) se narodila v roce 1931 v rodině stavitele Františka a Ludmily Vokálových v Praze. Její otec zemřel v roce 1943 na žloutenku. Rodina žila v jednom z vlastních nájemních domů na Ořechovce. Eva hrála na klavír a připravovala se na konzervatoř. Byla zatčena s celou rodinou 28. května 1948 z důvodu své známosti s Miloslavem Chocem a v prosinci 1948 odsouzena jako mladistvá na pět let za údajnou spoluúčast na spiknutí. Eva Dušková po propuštění pracovala jako šička ve fabrice Pragooděvu. Provdala se za Chocova přítele Karla Duška. V současnosti je Eva Dušková v důchodu a vypomáhá v Konfederaci politických vězňů. Její matka zemřela na fyzické i psychické následky dvanáctiletého žaláře krátce po propuštění v roce 1960.

Praha 4 - Pankrác, Soudní 988/1

Dostupné v: English | Česky

Za první republiky se zde popravovalo na šibenici. Počet popravených ovšem vůbec nelze srovnávat s obdobím nacistické okupace, kdy bylo v letech 1943–1945 v tzv. sekyrárně popraveno gilotinou přes tisíc osob, mezi nimi i ženy. Po válce se zde konaly veřejné popravy nacistických zločinců a kolaborantů. Popravy pokračovaly i za komunismu, od roku 1954 zde bylo jediné popraviště v Československu. Poslední trest smrti byl vykonán v únoru 1989, celkový počet popravených je 1580.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo